Hlavní obsah

Jak na cestách ušetřit za jídlo a pochutnat si

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli tento fakt řada turistů podceňuje, jídlo je důležitou součástí cestování a poznávání cizích kultur. Neochutnat tradiční jídlo v zemi, kterou chcete navštívit, by byl skoro hřích. K nalezení rovnováhy mezi tím, abyste na dovolené neutratili za jídlo balík, a zároveň nehladověli nebo nekuchtili na cestovním vařiči v hotelovém pokoji, může pomoci několik praktických rad.

Foto: Profimedia.cz

Polévka pho může cestovatelům klidně posloužit jako hlavní jídlo. V domovském Vietnamu je k sehnání velmi levně. Ilustrační foto

Článek

V Itálii je téměř povinností zajít na pizzu. Tenčí a delikátnější nikde jinde neochutnáte. V Japonsku byste přišli o půl zážitku, kdybyste si nedali sushi. Ani burritos v jiných státech není stejně dobré jako to pravé mexické. Ochutnat národní jídla a speciality ovšem neznamená utratit během dovolené za jídlo majlant. Jak tedy "bezbolestně" ušetřit?

1. Nebojte se zastávky u pouličních stánků

Například v Asii můžete koupí jídla u pouličních stánkařů zabít dvě mouchy jednou ranou — ochutnat zdejší kuchyni a zároveň se najíst levně i rychle. Obdobné to je také v Evropě. Například z Bruselu byste neměli odjet, dokud neochutnáte místní hranolky. Vrchovatou porci velkých hranolků se speciální majonézou tu pořídíte okolo 3 eur (zhruba 78 korun) a vynahradíte si tím jedno hlavní jídlo. V restauraci byste i za polévku zaplatili často až dvojnásobek. Vestoje ani za chůze hltat nemusíte. Obvykle je před stánkem k dispozici posezení u stolku, kde si nad mapou můžete třeba naplánovat svoji další zastávku.

2. Jezte tuzemská jídla

Zatímco za tradiční gyros v Řecku zaplatíte zhruba 2–3 eura (v přepočtu mezi 52 a 78 korunami), za pizzu tady dáte přibližně 6 eur, tedy 156 korun. Stejný princip funguje i všude jinde. Zatímco v Česku stojí mísa oblíbené polévky pho okolo 80 korun, ve Vietnamu je k sehnání v přepočtu asi za 20 korun. Když se tedy budete více soustředit na lokální kuchyni, poznáte blíže místo, které jste navštívili, a zároveň zbytečně neutratíte peníze navíc.

3. Méně svačte a mlsejte

Astronomické výdaje za stravování jsou způsobené součtem těch drobných. Pamlsky a drobné svačiny jsou přesně těmi nenápadnými výdaji, které nabourávají rozpočet. Vyplatí se tedy pořádně se najíst při snídani, obědě a večeři, abyste měli menší potřebu mlsání či pocit hladu v průběhu dne.

4. Využijte turistické slevy

Až se příště budete někam chystat, podívejte se, zda byste nemohli ušetřit na dopravě, návštěvách památek či v restauracích s takzvanými turistickými kartami. V řadě měst, jako je třeba Vídeň v sousedním Rakousku, Řím v Itálii, norské Oslo či nizozemský Amsterodam, získáte s těmito kartami desítky slev. Obvykle s nimi uspoříte na dopravě a vstupném, ale některé mohou platit i v restauracích.

5. Omezte pití v restauracích

Ekonomičtější než si ke každému jídlu objednávat v restauraci pití je buď využít možnosti džbánku točené vody zdarma či za malý poplatek, pokud to podnik nabízí, nebo tam nepít vůbec. Při delším posezení je takové spoření samozřejmě omezující, ale při rychlejší občerstvovací zastávce nemusí „zabolet“. Větší balení vody ze supermarketu vyjde vždy podstatně levněji. Navíc si do vypité láhve můžete dočepovat vodu, pokud se zrovna nenacházíte v oblasti, kde by pitná voda představovala zdravotní rizika. Dají se tak ušetřit až stovky korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám