Hlavní obsah

Turisté šílí po ubytování u Pražanů doma

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovský boom mezi cestovateli loni zaznamenalo ubytování u obyčejných lidí, žijících v lokalitách či městech, kam se turisté touží vydat. Zájem o volné byty či pokoje Pražanů vzrostl o 300 procent. Na internetu se může k pronájmu přihlásit každý, kdo má volnou postel.

Foto: airbnb.com

Turisty už hotely nelákají.

Článek

V posledních letech je jak kvůli krizi, tak i díky touze po autentickém poznávání místních zvyklostí a kultury stále populárnější hledat různé alternativy ubytování. Lidé už nechtějí utrácet jen za pokoje v hotelích, které jsou v každé zemi stejné.

Virtuální trh, kde mohou lidé inzerovat své nabídky a zároveň si rezervovat jedinečné a ekonomicky výhodné ubytování, vytvořili v roce 2008 tři muži v San Francisku. Na webových stránkách www.airbnb.cz, které fungují ve 24 jazycích a od června už i v češtině, se aktuálně nabízí 300 000 možností ubytování ve více než 35 tisících měst ve 192 zemích světa.

„V Česku, tedy především v Praze, nyní máme v nabídce 1500 míst k ubytování. Návštěvnost metropole s ubytováním u místních lidí stoupla v roce 2012 o téměř 350 procent, z 4800 na více než 21 000. Čechů, kteří vycestovali přes náš portál do zahraničí, bylo loni o 317 procent více než v roce 2011, celkem 7400,“ jmenovala konkrétní zájem o nový způsob ubytování Lena Sönnichsenová ze společnosti Airbnb.

Dobroty za odměnu

Svou zkušenost s ubytováváním zahraničních návštěvníků Prahy má i Veronika Šípová. „Ubytovala jsem už asi třicet hostů. Všichni byli příjemní a s některými jsem v kontaktu i dále. Jeden mi dokonce poslal balíček se sicilskými dobrotami. Vždy jsme se domluvili na čase a místě, kde jsme se potkali. Když jsem měla čas, vyzvedávala jsem je na letišti nebo nádraží a pak je ubytovala,“ svěřila se Právu Šípová.

Od návštěvníků toužících po tomto autentickém způsobu ubytování navíc putují peníze do takzvané sdílené ekonomiky. Tedy nikoli na účty hotelových řetězců, ale přímo k lidem, kteří jsou v navštěvované lokalitě doma.

Foto: airbnb.com

I tento pokoj je pro turisty v Praze k mání.

Jsou tu však i rizika. Přestože se zprostředkovatelská společnost, která si za své služby účtuje 3 procenta z ceny od hostitelů a až 12 procent od hostů, vytvořila na 40 bezpečnostních funkcí, stále turisté jezdí k cizím lidem. Nebo naopak hostitelé cizí lidi ubytovávají.

Podle toho, zda si pronajímáte celý dům, nebo jen byt či pokoj, dochází k následnému kontaktu mezi hostem a hostitelem, ale není to podmínkou. Cestovatel si vybere na webových stránkách nebo přes aplikaci v telefonu ubytování v daném městě, prostřednictvím zprávy zašle dotaz, pak učiní rezervaci a ta je do jednoho dne hostitelem potvrzena. Platba po rezervaci je v držení Airbnb, dokud neuplyne 24 hodin od příjezdu hosta, aby byla jistota, že je vše v pořádku.

Jak se stát hostitelem

Chce-li se někdo stát ubytovatelem, vyvěsí zdarma svou nabídku na volný prostor v bytě, domě nebo klidně v domku v koruně stromů s fotkami, popisem a požadovanou cenou. Airbnb cenu vždy jen doporučuje. Obdrženou rezervaci ubytovávající zváží – hostitelé obdrží informace, včetně fotek a hlavně referencí o hostu, a buď přijmou, či odmítnou. Pak už je jen v režii pronajímatelů, jak své hosty ubytují, co jim nabídnou k snídani nebo zda si naúčtují úklid.

Podle typu ubytování ceny začínají na několika stokorunách a šplhají až k tisícům. Po každé takové transakci obě strany píší reference na ubytování i hosta, čímž přispívají k přehledu o kvalitách místa, hostitele, ale i zvycích hosta na platformě Airbnb.

Anketa

Ubytovali byste i vy turisty u sebe doma?
Ano
28,6 %
Ne
65,2 %
Ne, ale využil(a) bych podobné služby v zahraničí.
6,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19356 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám