Hlavní obsah

Sbírka modelů na Helfštýně představí oblíbené auto komisaře Columba

Modely kultovních vozů druhé poloviny 20. století obsadí od soboty třetí nádvoří středověkého hradu Helfštýn na Přerovsku. Lidé uvidí nejluxusnější značky i auta známá z filmů a světových závodů.

Foto: Archiv hradu Helfštýn

Návštěva hradu Helfštýn může být příjemným rodinným výletem.

Článek

Vozidla vystaví na Helfštýně soukromý sběratel, který modely sbírá už několik desítek let. Půjde o jednu z hlavních expozic hradu na začátku sezony, otevřena bude až do začátku června.

"Bude to velice lákavá výstava především pro kluky a pány. K vidění bude na 200 modelů vozů z druhé poloviny 20. století. Půjde o autíčka v měřítku 1:18, tedy ve velikosti zhruba 30 centimetrů. Všechny jsou z unikátní kolekce jednoho soukromého sběratele, který už disponuje více než 1700 kusy těchto modelů," uvedl kastelán Jan Lauro.

Zajímavosti jsou součástí výstavy

Modely youngtimerů, za které se považují kultovní auta vyrobená na přelomu 70. a 80. let, nebudou na výstavě představena nahodile. Podle kastelána byla přísně dodržena koncepce odborného kurátora. "Expozice bude rozdělena podle evropských vozů sportovních i závodních. Chybět nebude ani samostatná sekce věnovaná americkým autům," řekl Lauro. Návštěvníci uvidí i zajímavosti a kuriozity, dozvědí se například to, čím se vozil James Bond nebo jaké auto měl rád komisař Columbo.

Od konce dubna na hrad vláčkem

Helfštýn se od konce dubna pochlubí obnovenou atrakcí. Návštěvníky tam bude z Lipníku nad Bečvou vozit o víkendech turistický autovláček. Na trasu se vrací po několika letech, důvodem byl i velký zájem návštěvníků. Mezi městem a hradem navíc zajistí chybějící víkendová spojení.

Autovláček spojoval Lipník s Helfštýnem v turistických sezonách 2008 a 2009, pak jezdil jinde. Od letoška bude pondělí až pátek jezdit po Olomouci, o víkendech na Helfštýně. Na zhruba pětikilometrovou trasu by se měl autovláček vydat poprvé při Dnech Moravské brány v sobotu 27. dubna. V Lipníku bude mít několik zastávek, další bude v Týnu nad Bečvou a poslední na hradě Helfštýně.

Soukromý sběratel, který si nepřeje být jmenován, začal sbírat modely těchto aut v roce 1964. "Podnětem byl zájem o techniku, design a automobilový průmysl vůbec," vysvětlil. Helfštýnská výstava podle kastelána poskytne jedinečnou možnost se s youngtimery seznámit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám