Hlavní obsah

V centru Prahy se otevře francouzské muzeum voskových figurín

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Originál pařížského muzea Grévin se štěpí už na dvě zahraniční pobočky - jedna z nich bude v Praze. Muzeum voskových figurín v Paříži navštěvuje ročně přibližně 800 tisíc návštěvníků, první zahraniční pobočka se otevře v kanadském Montréalu, druhou se pochlubí centrum české metropole.

Foto: Archiv muzea Grévin

Na tom, aby voskové figuríny vypadaly jako živé, pracují desítky kadeřníků, sochařů, maskérů, modelářů i parukářů. Na snímku herec Louis de Funés ve voskovém vydání.

Článek

Na jaře příštího roku uvítá první návštěvníky pražská odnož muzea Grévin. Toto muzeum voskových figurín funguje už 130 let v Paříži. Až v poslední době se rozrůstá do zahraničních poboček. Jedna zanedlouho zahájí svůj provoz v Montréalu v Kanadě, druhá zhruba za rok v pražské Celetné ulici.

Umístění v centru města přinese muzeu jednu velkou výhodu. Narazí tu na něj při toulkách Prahou velké množství turistů, které umění z vosku zajímá. Vyplývá to alespoň z průměrného počtu 800 tisíc návštěvníků ročně, který uvádí muzeum Grévin na Montmartru v Paříži. Stejně jako jsou známé osobnosti vymodelovány do věrných kopií zde, naplní se i pražská expozice slavnými tvářemi, a to i z řad českých celebrit.

Foto: Archiv muzea Grévin

Jeden z mnohačlenného týmu profesionálů vytváří model hlavy známého francouzského jezdce rallye. Sébastien Loeb ochotně spolupracuje.

S nápadem, z něhož se postupně zrodilo muzeum Grévin, přišel v roce 1882 francouzský novinář Arthur Meyer. Chtěl, aby si veřejnost mohla prohlédnout osoby z jeho novinových článků v co nejreálnější podobě. Spolupráce s karikaturistou a sochařem Alfredem Grévinem vedla k vytvoření muzea voskových figurín v srdci Paříže. To se stalo okamžitým trhákem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám