Hlavní obsah

Nizozemský květinový park nabízí sedm miliónů přičichnutí

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Keukenhof

Od prvního jarního dne bude v nizozemském Keukenhofu až do pondělí 20. května jako každoročně zpřístupněn obří květinový park. Více než sedmi miliónům květů vévodí tulipány, což u Nizozemska asi nikoho nepřekvapí.

BEZ KOMENTÁŘE: Nizozemský Keukenhof otevírá s prvním jarním dnem obří květinový park s cestami pro pěší i cyklisty

 
Článek

Udržet květinový park rozkvetlý po dobu týdnů či dokonce měsíců, vyžaduje speciální systém. V nizozemském Keukenhofu ho mají. Zahradníci tu sázejí cibulky do země ve třech různých vrstvách podle období rozkvétání dané rostliny. Jedna vrstva odkvete, druhá ji nahradí. Každou chvíli je park tedy o maličko jiný.

Stezky, kterými návštěvníci téhle „zahrady“ s výměrem 32 akrů se staletými stromy i vodními jezírky procházejí, jsou dlouhé zhruba 15 kilometrů. Zahradníci nezůstávají jen u záhonků, z květin tvarují například i auta či tváře celebrit. Svá umělecká díla tu vystavují také malíři a sochaři.

Foto: Profimedia.cz

Mlýn můžete navštívit jako nízkou rozhlednu, nebo se kolem něj můžete vydat na loďce.

„Keukenhofský květinový park leží blízko městečka Lisse, zhruba 30 kilometrů od Amsterdamu. Z Prahy trvá cesta autobusem do Keukenhofu zhruba 15 hodin, z Brna to je pak o 2,5 hodiny více. Turisté se tak z ničeho nic ocitnou uprostřed nekonečných polí. Ovšem ne s obilím, ale s tulipány, krokusy, hyacinty, narcisy a liliemi, které právě rozkvétají,“ uvedla Pavla Lauermannová ze společnosti Eurolines.

Ideálním časem k návštěvě keukenhofského květinového parku je poslední týden v dubnu, tehdy je totiž v největším rozkvětu.

TIP: Pokud holdujete cykloturistice, zabaví Keukenhof i vás. Nejenže Nizozemsko všeobecně oplývá skvělým cyklistickým terénem, ale i celý květinový park si můžete prohlédnout s rukama na řídítkách. Kolo si můžete buď přivézt, nebo pronajmout. Další výletní možností je téměř hodinová projížďka na lodi do okolí mlýna Keukenhof.

Co jste o Keukenhofu možná nevěděli

Dříve chodily do oblasti, v níž se každoročně květinový park rozkládá, hospodyňky a kuchařky pro bylinky na vaření. Název Keukenhof znamená v překladu kuchyňský dvůr.

Květinový park v Keukenhofu se letos otevře návštěvníkům už po čtyřiašedesáté.

Dalšími pozoruhodnostmi parku jsou například lidé v historických kostýmech. Na různých zdejších atrakcích se tu zabaví i nejmenší.

Reklama

Výběr článků

Načítám