Hlavní obsah

Pět originálních míst, kde oslavit příchod jara

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapomeňte na rčení: "Březen za kamna vlezem". Začátek jara není obdobím lenošení, naopak vybízí k výletům na místa, která po zbytek roku třeba i nejsou takovým cestovatelským lákadlem jako právě v březnu.

Foto: Profimedia.cz

Stovky kilometrů turistických tras, přírodní krásy i historické památky, to vše nabízí Národní park Mercantour.

Článek

Národní park Mercantour mezi Francií a Itálií

Českými turisty nevytěženou oblastí je Národní park Mercantour. Leží na jižních výběžcích Alp a funguje od roku 1979. Krajina parku se od zbytku Alp svým vzhledem liší. Někteří cestovatelé místní přírodu přirovnávají ke Karpatům.

Park je prošpikovaný přibližně 600 kilometry značených stezek, kromě přírodních krás nabízí také pohled do minulosti. Jsou tu k vidění tisíce skalních rytin z doby bronzové. Některé jsou abstraktní, jiné zobrazují lidi, zvířata či zbraně. Místu, kde se tento pravěký poklad nachází, se říká Údolí zázraků.

TIP: Vydejte se sem na jaře, kdy příroda pučí a kvete, takzvaným Vlakem zázraků z asi 80 kilometrů vzdáleného francouzského města Nice. Tak zažijete tu správnou atmosféru výletu do Národního parku Mercantour.
Foto: Profimedia.cz

Pravěké jeskynní rytiny jsou jedním z lákadel Národního parku Mercantour.

Pálení politických podobizen ve Valencii

Španělský festival Las Fallas v ulicích historické Valencie je vzrušujícím jarním zážitkem, který vám bezpochyby rozpumpuje krev v žilách. Průvod, který zdobí velké plastiky, ohňostroje i otevřený oheň, hlídají po celou dobu požárníci. Účastníci průvodu pálí mimo jiné podobizny politiků i celebrit. Zapojit se do divokého a nespoutaného průběhu festivalu Las Fallas můžete od 12. do 19. března.

TIP: Připravte se na bouřlivou tlačenici a blízkost šlehajících plamenů. Temperamentní festival Las Fallas si s účastníky nebere servítky.

Degustace vín ve sklípcích Mendózy

Argentinská provincie Mendóza je proslulá víc než tisícem vinných sklípků. Velké množství z nich je přístupných turistům. Tolik vín, kolik se vám k degustaci nabízí zde, hned tak neochutnáte. Ideálním časem, kdy tuto oblast navštívit, je polovina března. Tehdy je tady totiž období sklizně, takže kromě degustace můžete také nahlédnout do procesu výroby. Místními nejnavštěvovanější sklepy jsou Peñaflor y Chandon.

TIP: Na celodenní výlet se můžete z města Mendóza vydat přes průsmyk Uspallata a vystoupat k hranicím s Chile.

Ruské odpoledne v Londýně

V sobotu 16. března se od 13.30 do 18.30 promění Trafalgar Square v Londýně v promenádu ruské kultury. Akce s názvem Maslenitsa Russian folk festival kombinuje pravoslavnou křesťanskou slavnost s pohanským vítáním jara.

K vidění budou tradiční ruské tance, k poslechu ruské písně a k ochutnání si organizátoři přichystali jak jinak než národní speciality. Zvědavci budou moci nahlédnout také do otevřených řemeslných dílen.

TIP: U občerstvení se zaměřte na ruská národní jídla, jako je hovězí stroganoff, boršč nebo bliny. Ve stáncích se suvenýry nepřehlédněte pro Rusko typické pestrobarevné bábušky ze dřeva.
Foto: Profimedia.cz

V polovině března ovládne část Londýna ruský folklór.

Zelená oslava svátku svatého Patrika

Irský patron, kterým je svatý Patrik, slaví svůj svátek 17. března. Letos toto datum připadá na neděli. Svatý Patrik byl podle legendy pastýř, který přinesl do Irska křesťanství. V den, kdy se oslavují jeho jmeniny (Den svatého Patrika), se lidé oblékají do zelené barvy. Dokonce i do jídelníčků přidávají zelená jídla.

Pokud se letos ocitnete v Irsku okolo 17. března, nezapomeňte se vyzdobit trojlístkem, který je stejně jako zelená barva spojován s postavou tohoto patrona. Například v Dublinu, irské metropoli, se bude jako každoročně při této příležitosti tančit, zpívat a popíjet tmavé pivo.

TIP: Svátek sv. Patrika se neoslavuje zdaleka jen v Irsku. Ke slavnostním průvodům se můžete připojit třeba i v Londýně nebo v New Yorku na 5. Avenue a v okolí Central Parku. A to i přesto, že zde tento den nemá status státního svátku jako v Irsku.
Foto: Profimedia.cz

Svátek sv. Patrika je proslulý zelenou barvou a symbolem trojlístku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám