Hlavní obsah

V Praze začal padesátý ročník Matějské pouti

Právo, Lucie Fialová
Praha

Na pražském Výstavišti v sobot dopoledne začala tradiční Matějská pouť. Na návštěvníky zde čeká na stotřicet atrakcí, Matějská trvá až do 21. dubna.

Foto: ČTK

V Praze v sobotu začala matějská pouť

Článek

Matějská začala dopoledním slavnostním průvodem mažoretek a pohádkových postaviček od hlavního vchodu Výstaviště do vchodu na Matějskou pouť, kde byla v 10 hodin přestřižena páska. V 19 hodin k 50. narozeninám rozsvítí setmělou oblohu pestrobarevný ohňostroj nad Křižíkovou fontánou. Tam každou sobotu od 13 do 17 hodin malé návštěvníky pobaví klauni.

Výstaviště zůstane o víkendech a o svátcích otevřené do 22 hodin, přes týden lidé můžou přijít od 14 do 21 hodin. A 25. března se tradičně uskuteční den pro zdravotně postižené děti, od 11 do 15 hodin atrakce zadarmo.

Tradice Matějské pouti je v Národní knihovně archivovaná od roku 1595. Původně se konaly na Hanspaulce, ale plocha nestačila, a proto se stánky a kolotoče zvolna přesouvaly k Vítěznému náměstí a později k Hradčanské. V roce 1963 se přestěhovaly do sousedství Stromovky.

Letos 130 atrakcí

Letošní Matějská pouť nabídne na 130 atrakcí. Ty nejzajímavější, které tradičně přijely z Nizozemska, vyjdou na 70 korun, avizují jejich provozovatelé. Poprvé se v areálu představí například rodinná horská dráha, trojpatrový strašidelný zámek, návštěvníci se můžou opět těšit na obří vodní dráhu či vysoký řetízkový kolotoč, který se točí v 50 metrech. Samozřejmě nechybí obvyklá staročeská lochneska, střelnice, klasická horská dráha, ruské kolo.

„Každá atrakce je důkladně prohlédnuta, a je-li vše v pořádku, dostane certifikát, že může být na této pouti. V prvním týdnu sem také přijde ČOI,“ ujistil Evžen Thöndel z firmy Pragolet, která mj. vyvíjí a vyrábí prostředky lidové technické zábavy včetně aplikací simulační techniky pro pohybová kina nebo zábavní simulátory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám