Hlavní obsah

Praha bez Pražského hradu a ostatních turistických cílů

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Položili jsme si otázku, které objekty nejvíce lákají turisty do Prahy a které na ně při jejich návštěvě působí nejvíce. Grafik Novinek nechal pomyslně zmizet Pražský hrad, sochu Svatého Václava, Karlův most, věž Staroměstské radnice a nakonec i Žižkovský vysílač. Ten sice turisty do Prahy asi nenaláká, jistě ho však při své návštěvě nepřehlédnou.

Foto: Novinky s použitím Profimedia.cz

Něco tu nehraje. Praze zmizely celé Hradčany.

Článek

Praha by bez svých dominant vypadala poměrně chudě. Zejména pohled směrem tam, kde běžně stávají Hradčany, je slabě řečeno nestandardní. Pražský hrad, na kterém stavitelé usilovně pracovali od 9. století našeho letopočtu, je opravdovým pilířem Prahy. Bez něj by česká metropole vypadala podivně. Smutně.

Foto: Novinky s použitím Profimedia.cz

Orloj zmizel společně s celou věží Staroměstské radnice.

Věž Staroměstské radnice vyrostla z budovy v roce 1364, populární orloj k ní byl připojen až na počátku 15. století. Jak všichni obyvatelé Prahy dobře vědí, orloj je tak populární, že projít v každou celou hodinu okolo budovy Staroměstské radnice je takový malý horor. Bez věže by byl však o poznání méně fotogenický.

Foto: Novinky s použitím Profimedia.cz

Svatý Václave, kde jsi?

Zřejmě nejoblíbenější místo pro scházení se v centru Prahy - to je socha sv. Václava pod Národním muzeem. "Pod koněm" či "pod ocasem", to jsou ta místa, kde si dávají Pražané nejčastěji sraz. Jen málokterý Čech však ví, že práci na soše započal Josef Václav Myslbek už v roce 1887. Poslední významnou úpravou bylo přidání ozdobného bronzového řetězu v roce 1979. Z něj však do dnešních dnů zbyly pouhé sloupky.

Foto: Novinky s použitím Milan Malíček/PRÁVO

Bez Karlova Mostu to Praze nesluší.

Karlův most je bez jakýchkoliv debat jednou z dominant Prahy a místem, kde pohodlně projdete pouze v nočních hodinách. Jedinečný most, který se stavěl dlouhých 45 let, byl dokončen až počátkem 15. století v roce 1402. Bez něj by pražské centrum vypadalo prázdně.

Foto: Novinky s použitím Profimedia.cz

Raketa zřejmě odstartovala, Žižkovský vysílač je pryč.

Za poslední pohled na Prahu bez Žižkovského vysílače by se jistě mnoho Pražanů nezlobilo. CNN v loňském roce vyhodnotila pražský vysílač připomínající startující raketu za čtvrtou nejošklivější budovu na světě. Jsou tací, kteří na něj nedají dopustit. Většina pražských rodáků, kteří si ještě pamatují pražské panorama před jeho postavením (1985-1992), na něj nadává dodnes. A divme se...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám