Hlavní obsah

Děsivé ranveje: Z karibské pláže je podvozek letadel skoro na dotek

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohladit „břicho“ přistávajícímu letadlu mohou ti, kteří se sluní na lehátkách pláže Maho na ostrově Svatý Martin v Karibiku. Přilehlé letiště je totiž hned za plotem, takže letadla tu přelétávají proklatě nízko.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Svatém Martinu přistávají letadla přímo nad hlavami lidí na pláži

 
Článek

Mezinárodní letiště princezny Juliány na ostrově Svatý Martin ve východním Karibiku je opravdovou raritou. Při poklesu k přistání tu totiž letadlo svým podvozkem téměř „líže“ turisty ležící na lehátkách na blízké pláži Maho. Kromě nich místo vyhledávají i milovníci letadel, kteří si tu pořizují exkluzivní snímky do svých alb.

Území ostrova je rozdělené na dvě části. Jedna náleží Francii, druhá Nizozemsku. Letiště princezny Juliány spadá do nizozemské části ostrova, do francouzské se přilétá na letiště Grand Case.

Foto: Profimedia.cz

Přistání letadel je na karibském ostrově Svatého Martina jednou z nejvyhledávanějších turistických atrakcí.

Přistávací dráha tohoto letiště měří 2180 metrů, je tedy stavěna na letadla malé a střední velikosti. Přesto tady přistávají i obří letouny jako Boeing 747 a Airbus A340, protože se ostrov těší zájmu více než miliónu turistů ročně.

Foto: Profimedia.cz

Výstražné cedule upozorňují turisty v blízkosti letiště na nebezpečí úrazu.

Letiště bylo otevřeno ve 40. letech minulého století. V roce 1942 sloužilo výhradně pro vojenské účely, o rok později se změnilo na civilní. V polovině 60. let pak bylo přestavěno a začalo se přibližovat dnešní podobě.

Foto: Profimedia.cz

Větším prožitkem než koupání v čistém moři je focení s obřím letadlem přímo za hlavou.

Od té doby tady turistický ruch výrazně vzrostl. Vidět letadlo z tak bezprostřední blízkosti je možná jedním z důvodů, proč dovolenkáři vyhledávají slunění a koupání právě na pláži Maho. Tam turisty k opatrnosti nabádají výstražné cedule.

Foto: Profimedia.cz

Blízkost přistávajícího letadla způsobuje na pláži menší písečnou bouři.

Za týden vycestujeme na ranvej Mezinárodního letiště Paro v Bhútánu. To je ohraničené až 5000 metrů vysokými vrcholy himalájských hor. Přistávání na tomto letišti je pro piloty opravdovou výzvou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám