Hlavní obsah

Horolezecký ráj i peklo v zemi brilantních hodinářů

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jungfrauregion ve švýcarských Alpách je známý trojicí hor Eiger, Mönch a Jungfrau. Zejména Eiger, vysoký 3970 metrů, je už desítky let vyhledávanou metou horolezců. Ti amatérští si sem ale příliš netroufají, respektive by neměli. Pokořit se totiž nechá jen těmi zkušenými, kterým navíc přeje štěstí.

Foto: Profimedia.cz

Hora lákající desítky let horolezce z celého světa.

Článek

Zážitkem pro všechny zúčastněné je už jen cesta Eiger Trail vedoucí horskou železnicí Jungfraubahn do stanice Eigergletscher v bezprostřední blízkosti kolmé skalní stěny. Během trasy na Jungfraujoch, nejvýše situovanou železniční stanici (3454 m.n.m.) v Evropě, zastavuje vlak podél strmé severní stěny Eigeru. Turisté se tak ocitnou přímou u horolezecké výzvy Alp.

Foto: Profimedia.cz

Na Eiger Trail si mohou troufnout všichni, které baví vysokohorská turistika.

Kovové žebříky usnadňující přístup na skálu horolezcům jsou všudypřítomné. Kdo je vybavený dalekohledem, může pozorovat odvážlivce přímo „v akci“, ostatní jen mžourají směrem k malým panáčkům pomalu se pohybujících po hrůzně příkré části skály vysoké přibližně 1800 metrů. Ta byla poprvé zdolána v roce 1938. Horolezecké pokusy tu předtím i poté stály život mnoho nedostatečně připravených jedinců.

Foto: Profimedia.cz

Nebojácná francouzská horolezkyně Catherine Destivellová při zdolávání Eigeru.

Podél úpatí stěny spojené s mnoha lidskými tragédiemi vede přibližně hodinová pěší túra s úžasným výhledem na okolí lemované majestátně působícími horami, mezi nimi například Wetterhorn. Riskantnější místa jsou jištěna lany pomáhajícími udržet turistovi rovnováhu. Sice se tahle trasa může tvářit jako adrenalinová procházka, nicméně ve srovnání se šplháním po stěně Eigeru nestojí ani za zmínku.

5 zajímavostí o Eigeru

- Eiger znamená v překladu obr.

- Je nejvýchodnějším vrcholem pohoří Jungfrau ve švýcarských Alpách.

- Poprvé na něm v srpnu 1858 stanul tým dvou Švýcarů, Christiana Almera a Petera Bohrena, a Ira Charlese Barringtona.

- Jako první Čech zdolal severní stěnu Eigeru Radovan Kuchař v září roku 1961.

- Kvůli vysokému množství úmrtí na severní stěně Eigeru se její původní německý název Nordwand (severní stěna) někdy mění na Mordwand (vražedná stěna).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám