Hlavní obsah

Češi jsou v nákupu zájezdů na hory opatrnější, největší zájem je o Rakousko

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po zkušenostech z loňska, kdy byl dlouho nedostatek sněhu, lidé s nákupem zimní dovolené vyčkávají. Během listopadu měli Češi největší zájem o zájezdy do Rakouska, následně do Itálie, České republiky a Francie, informoval o tom Petr Čermák, manažer serveru Sdovolena.cz a Sletenky.cz.

Foto: Profimedia.cz

Kronplatz

Článek

"U Itálie je 10% pokles zájmu v listopadu, meziročně u Rakouska jsme naopak zaznamenali 2% nárůst. Francie zatím stagnuje, lidé opravdu vyčkávají. Zájem o Slovensko je u nás vyšší téměř o třetinu," popsal situaci Čermák na největším srovnávači zájezdů na českém internetu Sdovolena.cz.

Minulý rok byl ze začátku sezóny zoufalý nedostatek sněhu a inverzní ráz počasí znemožňoval i umělé zasněžování. "Po této zkušenosti klienti nekupují předvánoční zájezdy v předprodeji, ale čekají, až začne na horách sněžit," řekl Novinkám Martin Řimnáč, výkonný ředitel cestovní kanceláře Nev-Dama, která se v anketě TTG Travel Awards 2012 stala Nejlepší cestovní kanceláří pro dovolenou na horách.

Vzrostla průměrná cena zájezdů

Podle Řimnáče klesl předprodej levnějších zájezdů právě na začátek lyžařské sezóny. Následkem toho mírně vzrostla průměrná cena zájezdů. Na tom se podepsal také růst cen v Alpách, především kvůli rostoucím cenám energií a dalších vstupů.

„V Alpách má začít výrazně sněžit, někde už dokonce začalo, např. ve Val di Fiemme, takže k již otevřeným skiareálům v Livignu a Bormiu rychle přibydou další a lyžaři začnou jezdit,“ dodal Řimnáč.

"Největší zájem je letos mezi našimi klienty o lyžařské pobyty v Itálii, vzrostla také poptávka po ubytovacích kapacitách v českých lyžařských střediscích. Lehký pokles naopak u nás letos provází prodej lyžařských zájezdů do Rakouska, Francie je zhruba na loňské úrovni," řekl Novinkám Petr Šatný, marketingový ředitel CK Alexandria.

"Co se týče vánočních a silvestrovských pobytů, tak o ty je vždy největší zájem a v tuto chvíli jsou již z velké většiny vyprodané," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám