Hlavní obsah

Bambusové jízdní kolo se chystá na dobročinnou cestu kolem světa

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Würzburg

Würzbug Matthias Kalla drží v blízkosti dlouhého, úzkého kusu bambusu upevněného na pracovním stole a zahnutého směrem vzhůru vysoušeč vlasů. Až skončí, vznikne blatník neobvyklého jízdního kola vyrobeného právě z bambusu.

Foto: Vladimír Plesník , Právo

Studenti Sabine Metzgerová a Matthias Kalla se svým prototypem bambusového kola.

Článek

Německý student a jeho spolubydlící Sabine Metzgerová kolo pošlou na cestu kolem světa, která má získat finance na podporu projektu na zajištění co největšího množství nezávadné pitné vody lidem po celém světě.

„Obejít zeměkouli pěšky, to není při vší úctě k těm, kteří to dokázali, nic zas tak neobvyklého. Rozhodli jsme se proto, že stejnou pouť podnikne naše jízdní kolo,“ vysvětluje vysokoškolský posluchač geoinformatiky. Spolu se Sabine před dvěma měsíci, když zvečera popíjeli ve společném bytě v bavorském Würzburgu oblíbené víno, vymysleli projekt Cesta kolem světa na bicyklu.

Líbilo se nám, že dva mladí lidé chtějí netradičním způsobem upozornit na to, jak je důležité rozumně nakládat s přírodními zdroji.
starosta Georg Rosenthal

„Nejdříve jsme si mysleli, že by bylo dobré půjčovat kolo lidem v našem městě zdarma. Pak nás úplně náhodou napadlo nechat bicykl putovat kolem zeměkoule,“ vzpomíná Sabine, šestadvacetiletá budoucí učitelka přírodovědných předmětů. Protože chtěli mít svůj dopravní prostředek co nejvíce odolný, rozhodli se pro bambusový rám.

„Naše kolo navíc symbolizuje měnící se vztah lidí k surovinovým zdrojům. Pro výrobu bicyklů se pochopitelně bambus až tak často nepoužívá,“ připomíná věčně usměvavá Metzgerová.

Hlásí se zájemci ze všech kontinentů

Krátce poté, co v hlavách obou německých studentů uzrál nápad s bambusovým jízdním kolem, se jim podařilo získat grant z iniciativy Mysli netradičně, která finančně podporuje projekty mládeže. Nápad podpořil i würzburgský sociálnědemokratický starosta Georg Rosenthal. „Líbilo se nám, že dva mladí lidé chtějí netradičním způsobem upozornit na to, jak je důležité rozumně nakládat s přírodními zdroji včetně vody,“ vysvětluje starosta.

Hlavní myšlenka projektu přitom není složitá: každý, kdo se chce na bambusovém kole projet, se registruje prostřednictvím internetu, kde zároveň určí trasu, kterou by chtěl na bicyklu absolvovat, a složí symbolický poplatek.

„Vůbec nevadí, že stejnou trasou již nějaký zájemce jel předtím nebo že se sejdou dvě cesty docela blízko sebe. Čím více lidí se projektu účastní, tím musíme být při plánování tras pružnější,“ objasňuje Metzgerová.

Na internetu se již přihlásili cyklisté z USA, Turecka, Íránu, afrických zemí i Austrálie. „Těšíme se, že zájem projeví ještě více lidí z Německa,“ líčí Matthias. „Nepočítáme, že bychom trpěli nedostatkem účastníků,“ dodává. „Podařilo se nám navázat řadu užitečných kontaktů. I když přes zimu zájem opadne, naše bambusové kolo se určitě na silnice zase na jaře vrátí,“ souhlasí Sabine.

Snaží se o zápis do Guinessovy knihy rekordů

Bambusový rám pro kolo vyrobili Matthias a Sabine sami v berlínské dílně. Celý bicykl pak dokončili doma ve Würzburgu. Místní prodejna jízdních kol jim zdarma poskytla pneumatiky, sedlo, řidítka a další části. „Dostáváme mnoho žádostí, abychom něco nebo někoho sponzorovali. Na projektu mě nejvíce zaujal nejen originální nápad, ale také to, že pomáhá skutečně tam, kde je to zapotřebí,“ zamýšlí se majitel obchodu Felix Schmitt. Mechanici z jeho firmy museli při konstrukci kola vyřešit mnoho nečekaných těžkostí.

„Nic z toho, co jsme měli na skladě, se na bambusový rám vůbec nehodilo. Všechno jsme museli zhotovit na míru a ručně a sami na rám přidělat. Ale udělali jsme to zdarma – a rádi.“

Naše kolo symbolizuje měnící se vztah lidí k surovinovým zdrojům.
Sabine Metzgerová

Nakonec celé jízdní kolo váží 17 kilogramů. Už na první pohled vypadá mohutně a odolně současně. Oba mladí lidé doufají, že dlouhou cestu zdárně přečká. „Jediné, co by mohlo náš bicykl zničit, je oheň nebo tank,“ směje se Matthias. Kombinaci čísel na zámku znají jen lidé, kteří se na něm budou projíždět. „Věříme jim,“ tvrdí Kalla. První zemí se zcela naplánovanou trasou se stala Indie. „Asi tam zajedeme a podíváme se, jak to jde,“ říká mladý Němec.

Matthias a Sabine dnes nevědí, kdy své kolo zase uvidí, až se vrátí z druhé nejlidnatější země světa Indie zpět do Würzburgu. „Možná za dvacet let, možná dříve. Nevíme ani to, zda náš bicykl nebude mít úplně jiné součástky. Všechno je možné,“ přiznává Matthias.

Nejen vlastní kolo, ale i jeho putování se již dnes uchází o zápis do Guinessovy knihy rekordů. „Jestliže se náš projekt zdaří, pak každý, kdo se na kole projede, přispěje ke světovému rekordu,“ ubezpečuje Matthias Kalla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám