Hlavní obsah

Prchavé okamžiky přírody - dvojitá duha nad Londýnem, barevná čepice na Floridě

Novinky, Lucie Poštolková

Příroda je mocná čarodějka. Umí vytvořit takové optické úkazy, které dokážou lidi zaskočit a nadchnout, i když se jedná o prchavý okamžik. Podívejte se na snímky turistů, kterým se podařilo zachytit duhové talíře nad mraky na Floridě, duhu nad Niagarskými vodopády, Londýnem či Paříží.

Foto: Profimedia.cz

22. května 2011 Minneapolis, Minnesota, USA

Článek

Fotoaparát se stal nedílnou součástí vybavení téměř každého cestovatele. Lidé tak mohou zachytit nejen místa, která navštívili, ale také mohou na cestách zvěčnit náhodné a pomíjivé okamžiky a výtvory přírody, jako je například duha.

Tyto optické světelné úkazy se objevují v momentech, kdy svítí slunce, ale zároveň je ve vzduchu voda. Celý půlkruh lze pozorovat, když je slunce níže na horizontu. V momentě, kdy je déšť intenzivnější, vzniká ještě druhá sekundární duha. Vidíme ji nad první duhou, je slabší, barevné spektrum je řazeno zrcadlově.

Foto: Profimedia.cz

Dvojitá duha nad Londýnem 25. dubna 2012

Foto: Profimedia.cz

Duha nad New Yorkem se objevila 15. srpna 2012.

Foto: Profimedia.cz

Niagarské vodopády 30. července 2012

Méně časté jsou ohybové jevy, které vznikají v momentě, kdy se ve výšce 6 až 12 kilometrů nad zemí vyskytují ledové krystalky. Nejčastěji takové jevy můžeme vidět nad Antarktidou, z letadla, nebo když se mraky dostanou do potřebné výšky. Patří sem například irizace, při které lom světla skrze ledové krystaly vytváří duhové okraje mraků či malé duhové obláčky.

Americkému fotografovi Kenovi Rotbergovi se podařilo zachytit „ohnivý duhový mrak“ nad pláží Delray na jihu Floridy. Jde právě o optický jev zvaný irizace.

Foto: Profimedia.cz

„Vzhlédl jsem k obloze a viděl jsem ten zvláštní talíř. Rychle jsem běžel pro fotoaparát. Netrvalo to dlouho, ale bylo to úžasné,“ řekl pro list Daily Mail Rotberg.

Foto: Profimedia.cz

Snímek focený z pláže Delray na jihu Floridy 31. července 2012.

Foto: Profimedia.cz

Duha nad pařížskou Eiffelovkou 18. listopadu 2011

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám