Hlavní obsah

Jak na exotické dovolené předcházet útokům nebezpečných parazitů

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při cestování do exotických zemí bychom si měli dávat pozor na drobné jedovaté živočichy. V Asii či na africkém kontinentě mohou různí škůdci číhat takřka na každém rohu. Malinké žahavé medúzy nebo červi, uhnízdění v oku, ještě nepatří k tomu nejhoršímu.

BEZ KOMENTÁŘE: Kandiru

 
Článek

Předpoklad, že když absolvujeme očkování a přibalíme si léky proti malárii, tudíž se už nemusíme o nic starat a nic nám nehrozí, se nám může šeredně vymstít. Existují obzvlášť nebezpečné druhy, u nichž by si lidé, kteří měli tu smůlu se s nimi seznámit, vroucně přáli, aby neexistovali. Pokud měli to štěstí a přežili...

Server CNNGo přinesl seznam deseti nejděsivějších parazitů pro turisty, který sestavil Dr. Mike Leahy, cestovatel a virolog. Radí, jak nepatrné, mnohdy ale zabijácké stvoření rozpoznat, popisuje, co od malého hmyzu a dalších členů živočišné říše může hrozit a jak se nečekanému nebezpečí vyvarovat.

1. Rybí upír

S vandélií obecnou (kandiru), drobnou sladkovodní rybou, žijících v Jižní Americe v povodí Amazonky a Orinoka, sice asi moc často do styku nepřijdeme, přesto si první místo v žebříčku zaslouží.

Tento parazit pije krev jiných druhů ryb a člověka může ohrozit tím, že pronikne do jeho močové trubice. Zánět je jistý, při včasném neprovedení chirurgického zákroku může přijít otrava krve nebo také smrt. Místní obyvatelé ji považují za jedno z nejstrašidelnějších nebezpečí a logicky se proto koupání naostro a močení do vody vyhýbají.

BEZ KOMENTÁŘE: Kandiru

Foto: Profimedia.cz

Mokřady v okolí Amazonky

2. Písečné mouchy, přenašeči smrtonosných parazitů

Kousnutím přenese tzv. písečná moucha do našeho těla nežádoucí cizopasníky. Zatímco na Novém Zélandu způsobují prakticky jen nepříjemné svědění, v Jižní Americe nám mohou přenesené bakterie "sníst" oči nebo nos. V Asii se kvůli písečným mouchám umírá takřka jako na malárii. Parazitické onemocnění se nazývá leishmanióza. Předejít jí můžeme pomocí repelentů, oblečení a vyhýbání se míst, kde se tento nebezpečný hmyzí přenašeč nachází.

Foto: Profimedia.cz

Písečné duny Te Paki na severním ostrově Nového Zélandu

BEZ KOMENTÁŘE: Parazit ničivka sežral mladíkovi kus obličeje

3. Krvavé larvy, obyvatelé našich střev

Tito malí živočichové žijí ve sladkých vodách. Když zaregistrují teplokrevné tělo, kupříkladu koupajícího se člověka, plavou k němu, proniknou do pokožky a nakonec se uhnízdí ve střevech nebo v močovém měchýři. Zde mohou vegetovat a rozmnožovat se až 12 let a během té doby postupně likvidovat orgány lidského těla. Trpí tím až 200 miliónů lidí, kteří mohou předčasně zemřít. Je nutné se vyvarovat koupání ve stojatých vodách kdekoli v subsaharské Africe nebo Jižní Americe.

Foto: Profimedia.cz

Jezero Babati

BEZ KOMENTÁŘE: Larvy cercaria

4. Komáři mohou způsobit "horečku zlomených kostí"

Komáří kousnutí v tropické Africe nemusí být žádnou neškodnou banalitou. Může způsobit jak horečku dengue, mezi jejíž příznaky patří bolest celého těla (v případě opětovné nákazy hrozí krvácení a smrt). Rovněž můžete dostat elefantiázu.

Tato nemoc je charakteristická ztluštěním kůže a podkoží na základě ucpání lymfatických cév a uzlin. Dochází k neúměrnému zvětšení příslušné části těla, nejčastěji nohy (tzv. sloní noha) nebo varlat. Zvláště při nočních procházkách bychom se měli chránit delšími rukávy, použitím repelentu - a na nebezpečnějším území raději nevycházet.

Foto: Profimedia.cz

Virus šíří komáři druhu Aedes aegypti, resp. čeledi Culicinae a komár tygrovaný (Aedes albopictus na snímku).

5. Pavoučí cestovatelé

Jedním z nejjedovatějších pavouků je brazilský "putovní" neboli "banánový pavouk". Jeho kousnutí mužům způsobuje neustávající erekci. Silný pavoučí jed však nakonec může přivodit i smrt.

BEZ KOMENTÁŘE: Phoneutria nigriventer

6. Hmyzí teroristé

Najdou si vás ve spánku a sají krev z vašich rtů nebo očních víček. Ač to zní neuvěřitelně, jedná se o ploštice. Vyloučí-li během kousnutí infikované výkaly s prvokem Trypanosoma cruzi, způsobí tropické onemocnění jménem Chagasova choroba. Postihuje srdce, střeva a mozek, léčitelná je jen v počáteční fázi.

Nemoc je přenosná i z člověka na člověka - krví (při transfuzi, transplantaci orgánů nebo rovněž může matka při těhotenství nakazit své dítě). Toto údajně zabilo Charlese Darwina, byť až po desetiletích utrpení. V oblastech Střední a Jižní Ameriky je proto spánek na romantické pláži pod doškovou střechou pouze na vlastní riziko.

Foto: Profimedia.cz

Prvoky Trypanosoma cruzi přenáší ploštice.

7. Neviditelné medúzy

Medúzy Irukandji patří k nejjedovatějším a jsou schopny způsobit opravdová bolestivá muka. Jejich žahnutí je však bezbolestné, a jelikož jsou velké asi jako náprstek, je takřka nemožné si jich všimnout. Neohrožují jen plavce, jistého Filipínce medúza zasáhla 25 metrů nad mořskou hladinou - pravděpodobně byla vymrštěná vlnou. Vyskytují se zejména podél východního pobřeží Austrálie, kde je jinak teplé moře a krásné pláže.

Foto: Profimedia.cz

Medúza Irukandji (Carukia barnesi)

8. Oční červ

Sice nás to nezabije a pravděpodobně ani neoslepí, ale skutečně není příjemné mít v očích červy. Stává se to většinou v tropické Africe a způsobuje to tamní bodavý hmyz. Vlasovec oční parazituje ve spojivkovém vaku mezi spojivkou a bělmem.

BEZ KOMENTÁŘE: Vlasovec oční

9. Vajíčka pod kůží

Pokud k nám v Jižní Americe líně doletí větší hmyz a usadí se na naší ruce, pravděpodobně se jedná o druh čeledi střečkovitých, který nám právě do kůže nakladl vajíčka. Nejedná se o přímé ohrožení života, přesto je třeba vyhledat lékaře, aby se na to podíval a předepsal vám antibiotika.

10. Škrkavky, tasemnice a další nedobrovolní hosté

Tito tvorové jen zřídkakdy přivodí smrt, nepříjemnosti ale vždy. Ve vážnějších případech mohou růst v mozku a způsobovat záchvaty. Tasemnice se obvykle do těla dostane konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa, kdežto larva škrkavky či měchovce pronikne sama přes kůži, aniž bychom o tom věděli. Škrkavka se živí snědenou potravou, měchovec krví. Jako prevence proti škrkavkám se doporučuje nechodit v rozvojových zemích naboso.

Foto: Profimedia.cz

Tasemnice bezbranná (Taenia saginata)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám