Hlavní obsah

Benecko – křižovatka cyklotras až na vrcholky Krkonoš

Právo, Natálie Keilová

Chcete-li si při výletu do Krkonoš užít klid a také se pokochat nádherným výhledem, můžete si jako cíl své cesty zvolit méně známé Benecko. Zatímco v zimě nabízí ideální podmínky pro lyžování, v létě lze odtud poznávat krásy Krkonoš i na kole.

Foto: Natálie Keilová

V nabídce jsou trasy vedoucí zvlněnou krajinou, kde si můžete zvýšit kondici, ale lze vybírat i z tras, na nichž do pedálů téměř nešlápnete a jenom se vezete z kopce dolů.

Článek

Z Benecka vyjíždí až do konce září každé ráno cyklobus do západní, ale i východní části Krkonoš, konkrétně do Harrachova anebo do Horní Malé Úpy. Během teplých měsíců lákají Krkonoše především na cyklovýlety. Řadu tipů na zajímavé trasy najdete v informačním centru v Benecku a také na webových stránkách www.krkonose.eu.

Foto: Natálie Keilová

Nákresy jednotlivých tras a další informace jsou uvedeny v letním čísle turistických novin Krkonošská sezóna, které v informačních centrech dostanete zdarma. Před cestou je přesto dobré vybavit se podrobnou mapou.

Trasu je vždy lépe naplánovat, protože například na území Krkonošského národního parku mohou cyklisté jezdit pouze po oficiálních cyklotrasách.

Dlouhý sjezd z Čertovy hory

V nabídce jsou trasy vedoucí zvlněnou krajinou, kde si můžete zvýšit kondici, ale lze vybírat i z tras, na nichž do pedálů téměř nešlápnete a jenom se vezete z kopce dolů. Cyklobusem nebo lanovkou se vyvezete i se svými koly na některý z krkonošských vrcholů, pokocháte se nádherným rozhledem a pak se vydáte na cestu zpět do údolí. Trasy jsou vybrány napříč celými Krkonošemi. V terénu však nejsou speciálně značeny, proto je dobré řídit se tištěným průvodcem z infocentra.

Foto: Natálie Keilová

Lanovkou se i s kolem vyvezete z Harrachova na Čertovu horu.

Jednou z nabízených variant je dlouhý sjezd z Čertovy hory v délce kolem patnácti kilometrů. Na cyklobus, který jede na autobusové nádraží do Harrachova, lze v Benecku nastoupit u hotelu Skalka o prázdninách každý den v 9 hodin a 20 minut.

V Harrachově se přesunete zhruba 500 m k dolní stanici lanovky, s níž se pohodlně i s kolem dostanete na Čertovu horu (1020 m n. m.) a následně se vydáte po cyklotrase číslo 4 (značení KRNAP).

Pojedete okolo Janovy skály a dále přes Studenov na rozcestí Ručičky, kde je stánek s občerstvením. Odtud cesta pokračuje po cyklotrase 1A s krátkým mírným stoupáním na Dvoračky. Zde se můžete nejen pokochat překrásným výhledem do kraje, ale také si dát něco dobrého v restauraci horského hotelu Štumpovka. V létě patří k tradiční nabídce lívanečky s borůvkami.

Foto: Právo

Odtud opatrně sjedete prudkým klesáním do sedla pod Dvoračkami a cyklotrasou č. 6 dále přes Vlčí vrch do osady Rezek, kde je další možnost občerstvení. Po asfaltové silnici cyklotrasou č. 22 (značení KČT) sjíždíte přes Roudnici nad Křižlicemi. Vlevo upoutá nezapomenutelný pohled na masív hory Žalý s rozhlednou a osadu Benecko.

U autobusové zastávky U Skálů odbočíte do Víchovské Lhoty, sjedete velice hezkou Víchovskou Lhotou do Víchové nad Jizerou a pokračujete kilometr do Jilemnice-Hrabačova. Právě odtud jede cyklobus směřující z Harrachova do výchozího místa výletu v Benecku každý den ve tři čtvrtě na šest.

Reklama

Související témata:

Související články

Na kole kolem hradů Kost a Trosky

Dnes se vypravíme na zhruba 50kilometrový okruh po několika zajímavých místech Českého ráje. Na cestu se vydáme z kempu Peklo, který leží na břehu Komárovského...

Výběr článků

Načítám