Hlavní obsah

Z vlaku rovnou na kolo po cyklistické stezce nejen kolem Třeboně

Právo, Věra Keilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě se řada krás naší země dá dobře poznat i ze sedla jízdního kola. Ne vždy však máte s sebou vlastní bicykl. Zájemcům o cyklovýlety v Jihočeském kraji nabízejí České dráhy v řadě železničních stanic půjčovny jízdních kol a koloběžek.

Foto: Věra Keilová, Právo

Za kolo či koloběžku, které jste si vypůjčili od ČD, v osobních či spěšných vlacích neplatíte.

Článek

České dráhy tuto nadstandardní službu zavedly před několika lety a poptávka se každým rokem zvyšuje. Stále častěji ji totiž využívají také návštěvníci ze zahraničí. Řadu cyklistických tras určených hlavně rodinám s dětmi nabízí např. okolí lázeňského města Třeboň. Jedním z osvědčených tipů je projížďka kolem největšího tuzemského rybníku Rožmberk.

Vyrazte od nádraží

Výchozím bodem výletu může být nedávno opravené nádraží Třeboň – lázně v bezprostřední blízkosti historického centra města. V půjčovně Českých drah půjčují o víkendu jízdní kola už před osmou hodinou ranní. Cesta k rybníku Rožmberk vede z nádraží nejprve po modré turistické značce a dále je třeba sledovat cyklistické značení. Zavede vás až k rybníku, který je svou rozlohou 489 ha největším nejen v Jihočeském kraji, ale i u nás.

Trasa vede borovicovými háji plnými borůvčí a ještě než přijedete k Rožmberku, minete několik menších rybníků – Stupský, Mlýnský, Zadní Kouty a další. Během jízdy můžete obdivovat i krásná stavení ve stylu vesnického baroka, krátký přejezd po silnici absolvujete v obci Stará Hlína.

Rybník Rožmberk se nachází přibližně pět kilometrů severně od centra Třeboně. Jeho hráz je dlouhá téměř dva kilometry. Je unikátním technickým vodohospodářským dílem, které je chráněno jako technická památka, ale také zajímavou přírodní lokalitou.

Foto: Věra Keilová, Právo

Alej staletých dubů chráněných státem poskytuje úkryt mnoha živočichům. V jejich dutinách hnízdí řada zajímavých ptáků, např. strakapoud prostřední nebo puštík obecný. Mezi vzácné obyvatele rybniční hráze patří také užovka hladká. Na ploše rybníka můžete vidět spoustu vodních ptáků, v zimě dokonce i mořské orly.

Dobrý oběd si můžete dát například ve Dvoře Hamr vzdáleném asi kilometr od hráze, kde nabízejí čerstvé ryby, domácí sýry a třeboňské pivo Regent. Zároveň je zde i penzion a dětské hřiště. Cesta zpátky do Třeboně pokračuje po červené značce přes hráz a dále přes vesnice Přeseka a Břilice. Celková délka trasy je přibližně 20 km.

Půl dne za sto šedesát korun

Vydat se můžete i na cyklotrasu nazvanou Okolo Třeboně, která začíná na hrázi rybníka Svět a měří 39 km. Anebo jeďte z Třeboně do nedaleké Stráže nad Nežárkou spojené se jménem slavné operní pěvkyně Emy Destinnové. Zapůjčení jízdního kola v půjčovnách Českých drah stojí na půl dne, tj. pět hodin, 159 Kč, s In-kartou nebo platnou jízdenkou zaplatíte méně.

K dispozici jsou moderní kola, pokud je však skupina zájemců větší nebo jsou-li zapotřebí i dětská kola, je dobré si vše předem rezervovat přes internet nebo telefonicky v příslušných nádražních stanicích.

Za kolo z půjčovny ve vlaku neplatíte

Cestovat na kole z cyklopůjčoven Českých drah můžete i několik dní, a budete-li se v průběhu této doby přesouvat po železnici, dopravu kola či koloběžky budete mít ve všech osobních a spěšných vlacích na tratích v Jihočeském kraji zdarma. Díky spolupráci Českých drah s Rakouskými spolkovými drahami a bavorskou železnicí Ilztalbahn si lze také pořídit do celého příhraničí jízdenku Sport Karta Vltava – Dunaj a Sport karta plus Vltava – Dunaj a využít možnosti poznat větší část regionu.

Krásný vícedenní výlet si můžete naplánovat například takto: V cyklopůjčovně na nádraží ve Volarech si vypůjčíte kolo a s ním se necháte dovézt až do pohraniční zastávky Nové Údolí.

Zde můžete navštívit muzeum pošumavských lokálek a vydat se drezínou po nejkratší mezinárodní železnici na světě – Pošumavské jižní dráze. Pak stačí na kole přejet hranici do Bavorska a prohlédnout si městečko Haidmühle se slavnou zvonkohrou, pohraniční horu Třístoličník s výhledem na Šumavu nebo se projet po bývalé Zlaté stezce vedoucí po hraniční čáře.

Cyklostezka vás dále zavede až k Dunaji do Pasova a odtud dojedete do rakouského města Linz, z něhož se vrátíte vlakem některým z přímých spojů Linz – České Budějovice. Celé čtyři dny přitom můžete jednotlivými spoji cestovat na jedinou jízdenku.

Seznam dalších půjčoven:

  • Kompletní informace včetně seznamu všech stanic, kde je možné kola zapůjčit, naleznete na:  www.cd.cz/volny-cas

Než si kolo odvezete:

  • podepíšete nájemní smlouvu, kde uvedete přibližný čas vrácení (kolo je nutné vrátit v půjčovně, kde jste si je vypůjčili) a telefonický kontakt
  • předložíte dva průkazy totožnosti (OP, řidičský průkaz, In-kartu ČD, pas)
  • zaplatíte půjčovné a kauci (1000 Kč), kterou dostanete při vrácení kola zpět

Informace na: www.cd.cz/jiznicechy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám