Hlavní obsah

Při návštěvě Hornického muzea v Ostravě se děti mohou svézt důlním vláčkem

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevšední atrakci, určenou hlavně dětem, nabízí od soboty 9. června Hornické muzeum v ostravském Landek Parku. Na okruhu před historickou budovou Dolu Anselm se mohou malí návštěvníci povozit v důlním vláčku, který před lety dopravoval stovky metrů pod zemí horníky na jejich pracoviště.

BEZ KOMENTÁŘE: Důlní vláček, který vozí návštěvníky Hornického muzea v OstravěVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Máme atraktivní důlní expozice rubání i příprav, ale u dopravy jsme cítili jistý dluh, který jsme snad zprovozněním vláčku splatili. Jízda vláčkem návštěvníky určitě zaujme, je to něco, co se na povrchu nedá vidět a zažít,“ upozornil ředitel Landek Parku Lumír Plac.

Vláček se dvěma důlními vozíky, tažený dnes už historickou důlní dieselovou lokomotivou, jezdí ze šachetní budovy areálu na trase dlouhé 167 metrů. Projížďka v něm je pro všechny, kdo si koupí lístek do Hornického muzea, zdarma.

Landek Park převedla před časem těžební společnost OKD na sdružení Dolní Oblast Vítkovice, která zpřístupnila veřejnosti unikátní areál vysokých pecí a dolu Hlubina. O rozšíření hornické expozice se zasloužili sdružení Dolní oblast Vítkovice, Nadace OKD a dopravní firma AWT.

„Vlaky a vlečková doprava neodmyslitelně patří k hornictví i k celému kraji. Myšlenku zpestřit jedinečnou expozici Hornického muzea okružním vláčkem jsme podpořili finančně i zpracováním odborného projektu trasy,“ prozradil ředitel vnějších vztahů AWT Petr Jonák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám