Hlavní obsah

Cesta za maltskou katedrálou sv. Jana, která je katedrálou jenom jako

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kromě kostelů, které měly jednotlivé lóže, nechali rytíři sv. Jana postavit i kostel společný, zasvěcený jejich patronovi a manifestující jejich moc a bohatství. Kostel sv. Jana má sice všechny znaky katedrály, ale ve skutečnosti je to „katedrála jenom jako“. Ta pravá totiž stojí v Mdině, původní metropoli ostrova.

Foto: Jan Plesník, Právo

Moc a bohatství johanitů dokládá nádherná barokní výzdoba katedrály sv. Jana v maltské metropoli. Část exponátů darovali velmistři a přední řádoví rytíři, kterých je v chrámu pohřbeno na 400.

Článek

Velmistr řádu sv. Jana byl podřízen pouze papeži, což nelibě nesli ostatní církevní hodnostáři, zejména maltští biskupové. Ač nový kostel svou velikostí i nádherou předčil mdinskou katedrálu, jejího postavení se mu nedostalo. Biskupové i katedrála zůstali v Mdině.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

PONDĚLÍ: Smuteční hosté na státním pohřbu bývalého prezidenta Guida de Marco v kostele Sv. Jana v hlavním městě Malty ve Valletě.

Chrám sv. Jana je majestátní, byť zvenčí poměrně prostá barokní stavba s bohatou vnitřní výzdobou. Podlaha je vyložena 369 mramorovými deskami, pod nimiž jsou uloženy ostatky rytířů. Každá z osmi lóží má svou kapli, v níž se snaží nádherou a nákladností předčít ty ostatní. Nejpůsobivější částí chrámu je ale mramorový hlavní oltář, vyzdobený zlatem a drahým kamením.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

V kapli německé lóže je mj. náhrobní deska, pod níž podle nápisu odpočívá Francisco Sigismundo, Comiti de Thun, magno bohemiae priori. Kromě tohoto českého šlechtice jsou prý v kostele pohřbeni ještě další dva.

Pod ochranou svatojánských rytířů působil na Maltě dva roky Michelangelo Merisi, hledaný italskou justicí, neboť v zakázaném souboji zabil svého soka. Tento muž, známý spíše jako Caravaggio, namaloval na Maltě řadu svých děl, z nich nejproslulejší je Stětí Jana Křtitele. Toto plátno a řada dalších jsou k vidění v chrámovém muzeu, kde jsou rovněž staré rukopisné zpěvníky a ručně tkané goblény z Flander.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Kostel sv. Jana, hlavní svatostánek maltézských rytířů, má sice všechny znaky katedrály, ale ve skutečnosti je to katedrála jenom jako.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Kostel sv. Jana, hlavní svatostánek maltézských rytířů, má sice všechny znaky katedrály, ale ve skutečnosti je to katedrála jenom jako.

Reklama

Související články

Adina Mandlová našla klid až na Maltě

Na středomořském ostrově Malta, kde žije 410 tisíc obyvatel, přejíždíte z města do města stejně plynule jako v Praze tramvají z Vinohrad do Vršovic, v Brně...

Na Maltě se všichni znají a rádi slaví

Když procházíte ulicemi Valletty či jiného z maltských měst, nemůžete si neklást otázku, kde se ti lidé na ostrově vzali. Tu vám nakonec zodpoví dějepis. Malé...

Výběr článků

Načítám