Hlavní obsah

Ve Vídni letos slaví 175. výročí narození císařovny Sissi

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Císařovna Alžběta, známá spíše jako Sissi, by letos oslavila 175. narozeniny. V rámci kulatého výročí se ve Vídni turistům zpřístupní její Stříbrná komnata s koupelnou, apartmá císařovny Alžběty a císaře Františka Josefa i výstava Sissi na Korfu. Navíc si budete moci projít Karuselový sál, kde visí obraz znázorňující oslavu znovunabytí Prahy za vlády Marie Terezie.

Foto: WienTourismus/Willfried Gredler-Oxenbauer

Schönbrunn

Článek

Karuselovému sálu se říká také Kolotoční místnost díky obrazu, který znázorňuje slavnost (Dámský karusel) ve Španělské Jízdárně vídeňského hradu Hofburg. Uprostřed na obrazu sedí Marie Terezie v sedle bílého lipicána a jede v čele svého doprovodu. Vlevo pak visí portrét Karla VI., otce císařovny. Oslava znovunabytí Prahy habsburským vojskem se konala roku 1743 během války o rakouské dědictví.

Dnes tu vystupuje Španělská dvorní jezdecká škola, konají se tu představení bílých lipicánů. Sál najdete v pláncích pod číslem 25.

Foto: Profimedia.cz

Koňská spřežení před Hofburgem

Druhé místo, na které mohou být Češi ve Vídni hrdí, jsou Berglovy komnaty v zámku Schönbrunn. Ty se nachází v Letních apartmánech Marie Terezie. Jejich název je odvozen od Jana Václava Bergla, rodáka z Dvora Králové, jenž prostory vymaloval. Stěny pokryl exotickými zvířaty a rostlinami, vytvořil krásnou iluzi cizokrajné země.

Bohužel jsou Berglovy komnaty přístupné omezeně jen pro skupiny kvůli senzibilnímu stavu dekorací stěn, namalovaných na plátno. V Schönbrunnu sice české prohlídky nedělají, ale nabízí zdarma audio průvodce, kde mají namluvenou prohlídku také v českém jazyce.

Foto: Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

Jeden z nejznámějších obrazů Sissi

Foto: ©WienTourismus/Manfred Horvath

Schönbrunn

Vídeňský hrad Hofburg patří muzeu Sissi, kde se v šesti místnostech můžete vydat po stopách neobyčejné císařovny. Málokdo asi tuší, že skládala básně, ve kterých utíkala od protivných ceremonií až k melancholii. Mezi klenoty výstavy patří kopie šatů ze svatební večeře, šperky, vějíře, ale i posmrtná maska zavražděné císařovny.

Foto: Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

Společná ložnice

Právě v Hofburgu sídlili Habsburkové přes 600 let. Dnes si v Císařských apartmánech můžete prohlédnout částečně původní koupelnu Sissi, její ložnici a cvičebnu, kde denně protahovala své tělo.

Foto: Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

Toaletní pokoj císařovny Alžběty

Vstupné

Se vstupenkou Sissi můžete po dobu jednoho roku od data vystavení jednorázově navštívit Stříbrné komory, Muzeum Sissi, Císařská apartmá, Dvorní depozitáře nábytku s výstavou Sissi ve filmu a Grand Tour zámku Schönbrunn.

Pro dospělé to vychází na 23,50 eur, děti (6-18) na 14 eur, snížené vstupné (studenti 19-25 a Wien -Karte) na 21,50 eur a rodina (2+2) zaplatí 49,90 eur. Velkou výhodou je, že se tak vyhnete frontám před každou expozicí a navíc ušetříte.

Otevírací doba

Schönbrunn - denně od 8:30 do 17:30 hodin

(červenec a srpen do 18:30 hodin)

Hofburg - denně 9:00 - 17:30

(červenec a srpen do 18:00 hodin)

Vídeňské muzeum nábytku  - úterý až neděle 10 až 18 hodin

Kam dál

Pokud vám zbude čas, projděte se zámeckým parkem Schönbrunnu nebo zoologickou zahradou. Pokud budete mít více času a nálady na umění, zajděte do Galerie Albertina.

www stránky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám