Hlavní obsah

Na pražském Vyšehradě je k vidění gotická brána z dob Karla IV.

Novinky, Karolína Vrbasová, Jakub Herzán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na pražském Vyšehradě, nedaleko Leopoldovy brány, je k vidění torzo slavné gotické brány Špička. Dnes z unikátu zbyla jen část klenutého průjezdu. Na bocích brány jsou však doposud znatelné stopy od halaparten a jiných zbraní.

O gotickou bránu si před 600 lety vojáci brousili své zbraněVideo: Novinky

 
Článek

Zdi historického objektu totiž ve své době využívali vojáci k broušení válečných zbraní. Na bývalé bráně gotického opevnění, které nechal vybudovat sám král Karel IV., jsou stopy historie k vidění i po 600 letech.

Brána samotná byla mohutná, na výšku měřila zhruba 25 metrů, měla vysokou střechu a tenké věže. Na kamenech jsou i po staletích jasně zřetelné rýhy, které tam vyhloubili vojáci broušením svých zbraní během dlouhého stání na stráži.

Podle legendy prý v okolí brány Špička od 18. století straší duch francouzského majora, který při obsazení Vyšehradu padl. Duch se zde údajně v minulosti často zjevoval o půlnoci přítomným vojákům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám