Hlavní obsah

Mezi deset skrytých pokladů Evropy patří i malebné centrum Olomouce

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neexistuje žádné další podobné místo jako je Paříž, Barcelona nebo Řím, řeknou si mnozí. Opak je ale pravdou. V Evropě najdete řadu stejně krásných a nedotčených koutů, kde se ale oproti slavným lokalitám pohybuje daleko méně turistů. Na seznam skrytých pokladů Evropy zařadil oblíbený turistický průvodce Lonely Planet i malebnou Olomouc.

Foto: Profimedia.cz

Pohádkový hrad Satzvey leží nedaleko Bonnu.

Článek

1. Hrad Satzvey, Německo

Pohádkový hrad Satzvey leží nedaleko Bonnu a Kolína nad Rýnem, do kterých míří hodně turistů. O samotném hradu turisté ale leckdy neví. Středověké zdi, vodní příkop a nekonečný kulturní program si získá každého. Podle období, kdy na Satzvey dorazíte, tam můžete potkat čarodějnice, velbloudy nebo zhlédnout rytířská klání. V zimě je hrad v obležení vánočních trhů. Kompletní program hradu najdete zde.

Foto: Profimedia.cz

Pohádkový hrad Satzvey leží na nedaleko Bonnu a Kolína nad Rýnem.

2. Battle, Velká Británie

Ve městečku Battle se můžete vydat po stopách bitvy u Hastingsu, která se tam odehrála roku 1066. Následně zemi ovládl Vilém, vévoda z Normandie (dnešní část Francie). Kromě zelených polí, nad kterými létaly šípy, si můžete projít městečko se svéráznými uličkami. Nenechte si ujít pěší turistiku po nádherné krajině Sussexského hrabství, kde se dramaticky zvedají nad mořem bílé útesy. Aktuální informace z městečka Battle najdete zde.

Foto: Profimedia.cz

Staré opattví v Battley, kde se roku 1066 odehrála bitva u Hastingsu.

3. Amiens, Francie

Město Amiens má sice dvakrát tak větší katedrálu než pařížský Notre Dame, ale je zřídkakdy tolik navštěvované. Katedrála v Amines je přitom architektonickým zázrakem. Na složitou kamenickou práci se turisté dívají s vyvalenýma očima.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála v Amiensu je opravdovým skvostem.

Amiens, Francie

4. Haarlem, Nizozemsko

Je těžké odtrhnout se od tolika lákadel Amsterdamu. Kromě něj ale v Nizozemsku najdete i mnoho dalších krásných míst, která stojí za návštěvu. Mezi nimi je i Haarlem s malebným centrem, jež na svých obrazech ztvárnil v 17. století Frans Hals. Pokud rádi jezdíte na kole, vyzkoušejte nizozemskou rovinatou krajinu. V samotném Haarlemu jezdí na kole téměř všichni. Až budete zaklánět hlavu pod katedrálou Grote Kerk van St. Bavo, možná se vám trochu zatočí hlava. Podle zdejších lidí tu prý kdysi hrál i mladý Mozart.

Foto: Profimedia.cz

Ani v malebném Haarlemu nechybí vodní kanály.

Haarlem, Nizozemsko

5. Lucemburk, Lucembursko

Lucemburk je město poutavých kontrastů, najdete tu intelektuální i několika jazyčné obyvatelstvo a také propracované moderní umění. Pokud se vydáte za uměním, zajděte do galerie Mudam Luxembourg nebo si projděte uličky s nádherným výhledem na údolí, soutěsky a lesy.

Foto: Profimedia.cz

Lucemburk

Lucemburk, Lucembursko

6. La Coruña, Španělsko

La Coruña je přístav na severovýchodě Španělska. Kromě historie nabízí město bohatý noční život. Cestovatelé by neměli vynechat procházku okolo nejstaršího funkčního majáku na světě - Torre de Hércules, který pochází ještě z římského období. V tamějším přístavu se narodil obávaný autoritativní generál Francisco Franco. Večer se vydejte na romantickou procházku podél pobřeží.

Foto: Profimedia.cz

Cestovatelé by neměli vynechat procházku okolo nejstaršího funkčního majáku na světě Torre de Hércules.

7. Olomouc, Česká republika

Zatímco tisíce turistů míří na pražský Karlův most, další klenoty po celé zemi jim zůstávají skryty. Olomouc je zřejmě nejkrásnější město v republice. Má architektonický šarm, bez velkého chaosu. Mezi její skvosty patří především orloj v socialistickém stylu na Horním Náměstí a křížové chodby z 12. století v Přemyslovském paláci, dnešním Arcidiecézním muzeu Olomouc.

Foto: Profimedia.cz

Olomouc - radnice a Sloup Nejsvětější trojice

Olomouc, Česká republika

8. Klaipėda, Litva

Klaipéda je živé přístavní městečko ve stylu německých taveren. Poté co ochutnáte místní sýry, klobásy a pivo, projděte se po písečných dunách na pobřeží Baltského moře nebo do okolních lesů.

Foto: Profimedia.cz

Klaipéda je živé přístavní městečko.

9. Tartu, Estonsko

Cestovatelé, kteří míří do Estonska, jezdí do pohádkového Talinnu nebo zkoušejí ostrovní lázně. Ale často zapomínají na univerzitní městečko Tartu. Tamější atmosféra přenáší návštěvníky do několik set let staré historie, která se točí okolo studentů. Vyzkoušejte si studentské kavárničky nebo si zajděte číst do Toomemägi parku.

Foto: Profimedia.cz

Univerzitní městečko Tartu v Estonsku

10. Łańcut, Polsko

Polsko je poseté hrady, ale Łańcut je opravdickým trhákem. Prohlídky obrovského aristokratického sídla vás třeba provedou nádhernými plesovými sály. Když se vydáte do města, můžete si prohlédnout židovskou synagogu s přepychovými interiéry ve stylu baroka.

Foto: Profimedia.cz

Polsko je poseté hrady, ale Łańcut je opravdickým trhákem.

Anketa

Který poklad vás láká nejvíc?
1. Hrad Satzvey, Německo
19,2 %
2. Battle, Velká Británie
6,2 %
3. Amiens, Francie
9,7 %
4. Haarlem, Nizozemsko
2,9 %
5. Lucemburk, Lucembursko
6,2 %
6. La Coruña, Španělsko
5,1 %
7. Olomouc, Česká republika
44,9 %
8. Klaipėda, Litva
1,5 %
9. Tartu, Estonsko
2,3 %
10. Łańcut, Polsko
2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2877 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám