Hlavní obsah

Na vánočních trzích ve Vídni voní pečené kaštany, brambory a punč

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Na vánoční trhy narazíte v každém českém městečku. Ty pražské prý patří mezi nejmalebnější. Proč tedy stovky Čechů jezdí za vánoční atmosférou do zahraničí? Láká je nejspíš odlišná atmosféra. Například ve Vídni krásně voní pečené brambory, kaštany a různé variace punčů. Navíc nebudete vědět, kam se dřív podívat.

Článek

V sobotu velmi brzo ráno jsme nasedli v Praze na vlak směr Vídeň natěšení na vyhledávanou vánoční atmosféru. Ve vlaku jsme ještě dospávali a po pěti hodinách jsme dorazili na nádraží Wien Meidling, hlavní nádraží Südbahnhof je stále v rekonstrukci.

U informačního okénka na nádraží, kde se už tvořily skupinky Čechů, jsme si zdarma vzali mapu, koupil si celodenní lístek na městskou dopravu za 5,80 eur.

Naše první kroky vedly před zámek Schönbrunn. Dýchla na nás historická atmosféra. U dřevěných stánků prodávali slaměné ozdoby, betlémy malé i větší ze dřeva, mechu, lišejníků a dalších přírodnin. Na zahřátí jsme si dali gulášovou polévku v chlebu, kterou podávali s dřevěnými lžičkami.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Obchod s váženým čajem

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Obchod s modrobílým porcelánem

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Stylový obchůdek s pečenými kaštany před zámkem Schönbrunn

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Postarší paní měla od každého něco: voňavé ozdoby ze skořice a pomerančů, ale i bylinné extrakty.

Druhou naší zastávkou byl trh na náměstí Karlsplatz. Zaměřuje se na řemesla a rukodělné výrobky. Obdivovali jsme indiánské lapače snů, ručně vyráběné oblečení, ale nejvíc nás zaujaly dřevěné výrobky - lampy a misky z jednoho kusu dřeva. Lakované kresby letokruhů měly šmrnc.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Na náměstí Karlsplatz mají uprostřed malou farmu - v ohrádce ti najdete poníky, prase a kozu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Na Karslplatzu bavil děti klaun s figurkami z balónků, které jim rodiče kupovali.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Na prodejce pečených brambor a kaštanů jsme narazili i na okraji trhů na náměstí Karlsplatz.

Během jednodenního výletu jsme se stačili ještě projít okolo galerie Albertini, kde jsme se zastavili v informačním stánku. Jakmile postarší pán uslyšel češtinu, hned se na nás vrhnul, s čím potřebujeme poradit. "Za vánočními trhy do Vídně? V Olomouci máte stejný, ale tady je to dražší. To raději jděte nakupovat na blešák v postranních uličkách Karlsplatzu," nabádal nás.

Velká vánoční vesnička stánků se krčila mezi Uměleckohistorickým a Přírodovědeckým muzeem na Maria-Theresia-Platzu. Opět zde cinkaly hrnky se svařákem a punčem. Oproti pražským trhům zde rozlévají teplé nápoje do vánočně laděných hrnků s anděly nebo vánočními stromky - mají modré, zelené, žluté či červené. Za hrnky platíte zálohu 2,50 eur. Můžete si je buď nechat jako suvenýr, nebo je za zálohu vrátit.

U Radničního náměstí se zastavují všichni, kteří jedou do rakouské metropole za vánoční atmosférou. Není divu, že to tu místy doslova praská ve švech. Pro děti tu mají svítící zámek, malou mašinku s vagónky, ve které se mohou povozit, a strom ozdobený svítícími sněhuláky, když už není z čeho dělat sněhové koule. Zamilovaní se pak schází pod srdíčkovým stromem, aby se zde políbili.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Horké nápoje za 3,5 eur od svařáku až po horké jablko či štrůdl. Záloha za hrníčky byla 2,50 eur.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Pod strom s červenými srdíčky u Radničního náměstí se scházeli líbající se dvojice.

Bleší trh jsme sice nestihli, za to jsme nasáli vánoční atmosféru plnými doušky. Odcházeli jsme s obrovským čokoládovým preclíkem, s hrnky naplněnými amarettovým punčem a pocitem, že výlet za to opravdu stál.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám