Hlavní obsah

Slovensko zavádí desetidenní dálniční známky

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Místo týdenní dálniční známky zavádí Slovensko od příštího roku desetidenní známky. Desetidenní známka vyjde na deset eur (asi 240 Kč). Týdenní známka vyšla na sedm eur (170 Kč).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ministr dopravy Ján Figeľ počítá s tím, že desetidenních známek se prodá méně, ale jejich vyšší cena zabezpečí vyšší příjem do slovenského státního rozpočtu.

Článek

Důvodem změny jsou turisté, kteří cestují na Slovensko nebo přes Slovensko na dovolenou většinou delší než jeden týden. Na zpáteční cestě těmto turistům týdenní známka už neplatila a museli kupovat novou. Naopak, desetidenní známku nepřivítají řidiči, kteří na Slovensko jedou na krátkou dobu.

Podle odborníků však zdražení o tři eura (asi 70 Kč) je únosné. „V řadě evropských zemí jsou dálniční známky dražší,“ cituje server tvnoviny.sk dopravního experta Tomáše Novotného. Z okolních zemí jsou dálniční známky mnohem dražší například ve Slovinsku a v Maďarsku.

Ministr dopravy Ján Figeľ počítá s tím, že desetidenních známek se prodá méně, ale jejich vyšší cena zabezpečí vyšší příjem do slovenského státního rozpočtu. Ceny měsíčních a ročních známek se nemění.

Reklama

Výběr článků

Načítám