Hlavní obsah

Hotel sto padesát metrů pod zemským povrchem láká na romantiku i tajemno

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co člověk, to jiný cestovatelský vkus. Někdo vyznává klasiku v podobě pláží a hotelových pokojů, jiný se snaží z průměrného stylu vyhranit a hledá něco vskutku netradičního. Pokud patříte i vy mezi hledače tajemných a nezapomenutelných zážitků, zkuste výlet do Švédska. Ubytování ve zdejším podzemním hotelu má k průměru daleko.

Článek

Sala Silvermine hotel ve Vdstmanland County ve Švédsku opravdu trochu vyniká. Už při příjezdu na místo mnohé překvapí, že zde najdou pouze jakousi jednoduchou stavbu, v jejímž nitru místo rozhlehlé recepce objeví na zdi plán místního podzemí a starý výtah, který je sveze do tajemných hlubin.

Foto: Profimedia.cz

I více jak 150 metrů pod zemí můžete zažít neopakovatelný zážitek.

Zdejší důl, který byl po 400 let nejrozlehlejším a nejdůležitějším ve Švédsku, vyhloubili místní horníci, kteří zde v naději hledali stříbrnou rudu. Při rychlosti hloubení zhruba metr za měsíc není divu, že celá práce trvala dlouhé roky. Jejich náročné otročení ale nebylo zapomenuto a zdejší jeskyně nyní navštěvují i turisté, kteří místo rudy hledají netradiční zážitky, cituje server Daily Mail.

Romantika hluboko pod zemí

Po nutné instruktáži a vyfasování helmy je možné nastoupit do výtahu a vydat se do hloubky 155 metrů pod zemský povrch, kde na nedočkavé nocležníky vskutku čeká něco, na co jen tak někde v podzemí nenarazí. V poněkud bizarní ložnici ohromí romantická manželská postel, nezbytný nábytek, jako skříň či stůl, na kterém stojí stříbrný servis a šampaňské. Atmosféru i dostatek světla poskytují lampy a svícny, jejichž světlo dodává stříbrným stěnám ten správný nádech.

Foto: Profimedia.cz

Při troše představivosti může i v podzemní vzniknout netypický hotelový pokoj.

I když je do tohoto netradičního hotelu dobré vybavit se teplým oblečením, i tak je místní ovzduší na podzemí dosti teplé. Díky umístění ložnice v jakési tepelné kapse je zde "příjemných" osmnáct stupňů.

Romantický nádech zdejšího ubytování dokresluje i fakt, že v jeskyni není žádný signál, nocležníci se tak se zdejší "obsluhou" v podobě manažerky Sofie Andersson domlouvají prostřednictvím speciálního intercomu a vysílačky. Z technických důvodů se v "hotelové" jeskyni nenachází sprcha, toaleta ale k dispozici je, a to zhruba 50 metrů od ložnice.

Foto: Profimedia.cz

Pro dotvoření té správné nálady nechybí ani šampaňské a vhodné občerstvení.

I když cena za ubytování na jednu noc pro dvě osoby není ani zdaleka levnou záležitostí (380 liber -  cca 10 700 Kč), na nedostatek turistů si tu rozhodně nestěžují. Rezervace na víkendové nocování se množí měsíce dopředu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám