Hlavní obsah

Češi mají podle cestovek větší zájem o exotické dovolené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do vzdálenějších exotických destinací letos odcestovalo více českých turistů než loni. Cestovní kanceláře zatím odhadují meziroční růst poptávky o deset procent a očekávají, že se podobný trend udrží až do konce roku. Nejvíce míří Češi tradičně do Thajska, navíc objevují východní Afriku. Informoval o tom mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Foto: Profimedia.cz

Cayo Guillermo na Kubě

Článek

Prodej exotických zájezdů je nejsilnější mimo hlavní letní sezónu. V létě totiž většina lidí tráví dovolenou u blízkých moří. V poslední době přesto přibývá lidí, kteří i v létě chtějí do vzdálenějších destinací, jako jsou například Seychely nebo Mauricius, ale z celkového pohledu je to stále zanedbatelné množství, uvedl mluvčí cestovní kanceláře Fischer Dan Plovajko.

Populární Kuba a Dominikánská republika

Zvýšení prodeje exotických zájezdů podle Plovajka souvisí s odlivem turistů z politicky nestabilního Egypta z počátku letošního roku. Z toho podle něj nejvíce těžily Spojené arabské emiráty, které proti loňskému prvnímu pololetí zaznamenaly pětinový nárůst prodaných zájezdů, dále Dominikánská republika a Kuba.

"Zájem o exotickou dovolenou vždy velmi úzce souvisí s dopravou. V minulých letech tedy vše záleželo na tom, kam se cestovní kanceláře rozhodly otevřít charterové linky," uvedl Papež. V poslední době se podle něj výrazně zlepšila celoroční dostupnost spojení Prahy s Afrikou a Asií. Současný desetiprocentní růst proto není jen dočasná záležitost, ale bude to trvalý trend, řekl Papež.

Více se jezdí do Zanzibaru a Keni

Nárůst zájmu je možné v letošním roce sledovat jak u oblíbeného Thajska, tak například u zemí jako jsou Maledivy, Zanzibar a Keňa, zhodnotil Tomáš Cikán, ředitel cestovní kanceláře Eso Travel, která se na prodej exotických zájezdů specializuje. Zvýšený zájem ze strany českých turistů o Keňu potvrzuje i Keňská turistická centrála. Podle ní se v první polovině letošního roku počet příjezdů českých turistů do země zvýšil téměř o 75 procent na 3592 návštěvníků.

Podle Cikána jsou velmi příznivé i počty prodaných podzimních zájezdů na poslední chvíli. Zdrženlivější v hodnocení podzimní sezóny exotických zájezdů je naopak Pavlína Pešová z cestovní kanceláře Firo Tour. Za zhruba dva týdny prodeje je prý jakékoliv odhadování dlouhodobých trendů předčasné, uvedla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám