Hlavní obsah

Téměř polovina Čechů jezdí na dovolenou k moři, třetina má oblíbené místo

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle průzkumu společnosti Median byla téměř polovina dotazovaných Čechů během posledního roku na dovolené někde u moře. Mezi další odpočinková místa patří pobyty na chatě, u vody, u příbuzných nebo doma. Přitom více jak třetina dotazovaných má své oblíbené místo, kam se pravidelně vrací.

Foto: Profimedia.cz

Pobyty u moře jsou u Čechů stále velmi oblíbeným místem, kde trávit dovolenou.

Článek

Zahraniční dovolená v kombinaci s mořem, to je pro Čechy stále nejpopulárnější forma trávení volného času. Druhou pozici obsadil pobyt na chalupě (17,7 procent) a třetí místo patří pobytu u vody někde v našich končinách, tj. u přehrady, řeky nebo rybníka. 38,6 procent respondentů pak upřednostňuje dovolenou v tuzemsku před zahraničím.

Mezi dalšími oblíbenými místy pro dovolenou byly uvedeny letní a zimní pobyty na horách v Česku i zahraničí, autoturistika a lázně. Své oblíbené místo, kam se rádi vrací, má 31,8 % respondentů. Vysloveně oblíbenou destinaci nemá 31,6 procent respondentů. Nerozhodně pak odpovědělo 34,4 procent.

Nechtějí riskovat

"Rok od roku stoupá počet lidí, kteří se vracejí do svých oblíbených destinací nebo hotelů. Ještě před pěti lety to bylo cca 25 procent. Je to dáno především tím, že lidé nechtějí riskovat zklamání z nových míst, popř. využívají znalosti svých oblíbených míst k mnohem pohodovějšímu odpočinku a využívání času," dodal Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří České republiky.

Nejvíce z tohoto trendu těží Řecko, Chorvatsko a z exotických destinací Thajsko a Dominikánská republika. U domácí turistiky pak především kvalitní zařízení na horách a v Jižních Čechách a některé kvalitní a dobře vedené kempy.

Trend poznávacích cest

Pobyt u moře se stal v posledních deseti letech nedílnou součástí životního stylu. Ale v posledních třech letech je patrný jasný přestup od klasického pobytu u moře, pouhé užívání pláže a moře, k mnohem aktivnějším dovoleným. Stále častěji volí lidé kombinace poznávacích zájezdů s následným pobytem u moře, popř. vyžadují, aby součástí pobytu u moře byla dobrá nabídka dalších aktivit - sportovních, kulturních nebo zážitkových.

"Průzkum zřejmě nenabídl respondentům přímou možnost „cesty za poznáním“, protože podle našich průzkumů je velmi silný trend nahradit pobyt u moře poznáním a kvalitní poznávací zájezdy jsou velmi „trendy“, především jako rodinný společný zážitek," připomněl Papež trend poznávacích výletů.

Obliba "domácích" pobytů

Zvyšující se podíl domácích pobytů má hned několik důvodů. Jedním důvodem je ekonomická situace určité části populace, která na zahraniční dovolenou nemá prostředky a dalším důvodem je touha lidí po aktivní dovolené, kterou lze velmi dobře, i díky zlepšující se infrastruktuře, prožít také u nás doma.

"Obliba cyklistických pobytů, treků, vodáckých zájezdů, ale i například cvičení jógy či thai tchi a wellness pobytů roste každým rokem. Ovšem letošní sezóna byla negativně ovlivněna počasím," vysvětlil Papež.

Průzkum formou dotazníků a osobních rozhovorů probíhal od 3. ledna do 19. června 2011. Zúčastnilo se jej 7360 dobrovolníků ve věku 12 - 79 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám