Hlavní obsah

Romantická příroda Korutan představí skrytá místa i skvělé pochoutky

Právo, Jiří Houdek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůně letní louky a sušeného sena. Pocit štěstí na slunečném palouku v lese. Příjemný okamžik navečer, kdy se po rušném dni slastně natáhnete vedle kamen, v nichž praskají hořící polena.

Článek

Vzpomínáte? Někteří z nás měli to štěstí, že na prázdniny jezdívali k babičkám a tetám na venkov a dva letní měsíce trávili uprostřed kouzelné přírody. Krmení domácích zvířat, výpomoc s hospodářstvím, plavání v nedalekém rybníku, jezírku či zatopeném lomu. To všechno nám utkvělo navždy v paměti.

„Jó, tyhle idylické dětské prázdniny se nejspíš už nikdy nevrátí,“ vzdychnete si skepticky. Omyl. Mohou nastat znovu. Stačí se vydat na malebný selský statek třeba do rakouských Korutan, kde jsou na venkovskou romantiku zařízeni nejlépe. Zahoďme na pár dnů starosti, vypněme mobily, odložme k ledu naše přeplněné e-mailové schránky a vydejme se za přírodou.

Dětský ráj

Korutanské podnebí má výhodu. Protože se tato oblast nachází na nejjižnějším okraji Rakouska, spojují se tu ozvuky příjemného středomořského klimatu s ozdravným účinkem čisté alpské přírody. A na zvlněných kopcích uhnízděné statky zde v naprosté čistotě a s veškerým komfortem vítají letní hosty, kteří mají rádi agroturistiku.

Mnohé rodiny s dětmi popisují, jak poprvé před odjezdem na statek se jejich ratolesti neustále vyptávaly, jestli „tam bude diskotéka pro děti, televize s dvaceti programy a připojení k internetu“. Hned první den po příjezdu, když se děti rozkoukaly a „seznámily se“ se zvířaty, pro ně elektronické vynálezy přestaly existovat - zajímala je telátka, kůzlata, pes, s nímž si mohly hrát, a mazlivé kotě, které každý večer tajně pašovaly do své postýlky, aby to rodiče nevěděli. A tuhle zázračnou proměnu prožívají nejenom děti.

Odpočinek pro manažerku

Manažerka Patricie Stanieková z Prahy říká: „Sama jsem se divila, jak rychle jsem se po příjezdu na selský statek v Korutanech přenesla z manažerských výšin na pevnou zem a vklouzla do krásně jednoduchého stylu života. Spát u otevřeného okna v naprostém tichu, po ránu se probouzet a vdechovat vůni letní louky, pohladit si kravičku... A navečer jsem často neodolala bylinkové koupeli. Den za dnem se ve mně prohluboval pocit nádherného uvolnění, jaké jsem ještě nikdy nepoznala.“

Netřeba dodávat, že i příští prázdniny si Patricie s předstihem rezervovala na statku u korutanského sedláka a jeho ženy. Navíc - můžete si tu vybrat, jestli chcete jen snídani a vydávat se každý večer na objevnou cestu za kulinářskými delikatesami do okolí, nebo jestli dáváte přednost ubytování s polopenzí.

Bio dovolená se vším všudy

V Korutanech na selských statcích je zdravé nejenom čisté horské prostředí, ale i strava, která častokrát bývá více než z poloviny vytvářená z domácích zdrojů. Všechna zelenina je ze zdejší zahrady, mléko, maso, máslo, vejce - i to je od zvířat, která tady najdete. Nemluvě o tom, že téměř každé horské stavení stojí vedle pramene, v němž z bezedných hloubek hory tryská na povrch křišťálově čistá, lahodná voda.

I zdejší kuchyně je zdravá. Ze století do století, z generace na generaci si tu panímámy ze strmých alpských svahů předávaly recepty na jídla využívající kravské, kozí i ovčí mléko a sýry, voňavé uzeniny, jezerní i říční ryby - a to vše doplněné sladkým a neskutečně lahodným dezertem s názvem Reinling, trochu připomínající naši bábovku. Všechnu tu dobrotu určitě zapijte domácí jablečnou šťávou.

Wellness na statku

Hlavní předností téměř všech selských statků provozujících agroturistiku je to, že jsou skvěle zařízeny pro odpočinek rodin s dětmi. Kupříkladu na statku v Hochalmblicku mají nejenom dětský koutek pro večerní dovádění nejmenších, ale i krytý dětský bazének na zahradě, spoustu hraček, hlavně kola a koloběžky, majitelé pořádají pravidelné projížďky pro děti na ponících i na traktoru. Pro dospělé je tu zase výborně vybavená sauna.

Statek v Lamprechthofu je zase prvním wellness sedláckým stavením v Rakousku. Nabízejí zde již zmiňované bylinkové koupele, masáže lávovými kameny, zahřívání bolestivých zad nebo nastuzené průdušnice speciální ozdravnou čínskou lampou, kousek od domu mají meditační kout - přímo pod širým nebem s nádherným výhledem na alpské kopce, můžete v tichu a pohodě ležet na lehátku, poslouchat zvuk tibetského gongu a odpočívat. Ideální pro přepracované manažery.

Limby, byliny, výlety

Neoddělitelnou součástí místního folklóru jsou zdejší pálenky. Zvláště populární je takzvaný zirbenschnaps, vytvořený z jadýrek šišek místní borovice limby. Sedlák Hubert Reiner, který pronajímá statek přímo uprostřed nádherně zelených alpských pastvin v pohoří Nockberge, vám ochotně poskytne návod, jak se tato vysokoprocentní specialita vyrábí.

Nadprůměrné množství slunečných dnů, romanticky krásná, členitá krajina, sluncem prohřáté pastviny - to všechno vybízí k delším i kratším pěším horským výletům. V Nockberge prožívá své znovuzrození jedna skoro zapomenutá léčivá bylina - kozlík lékařský. Na skvěle značené pěší trase vinoucí se kolem St. Oswaldu ucítíte velmi často příjemně omamnou vůni této výjimečné byliny a své unavené nohy můžete potom třeba osvěžit v koupeli s kozlíkovým olejem po návratu zpět.

Tip na výlet za dobrodružstvím

Malé dobrodruhy si v Korutanech zcela jistě podmaní Hromová rokle (Donnerschlucht), která je přístupná i pro matky s kočárky. Je součástí dětské vesničky v Trebesingu. Minibusy odvezou rodiny z trpasličího hnízda v Trebesingu ke vchodu do pohádkové cesty, kde na malé návštěvníky už čekají ježibaby, draci, skřítkové a další pohádkové postavy. Kromě nich je tu ale ještě jedno atraktivní místo lákající k návštěvě - 175 metrů dlouhý visutý most, nejdelší v celých Alpách.

Jižní strana Alp je nádherná nejenom kvůli čisté přírodě a slunci, ale i díky pohostinnosti zdejších lidí, kteří dobře vědí, že spokojený a odpočatý turista se k nim bude vracet celá léta. Mnohdy se stává, že někteří sedláci provozující na svých statcích agroturistiku mají některé stálé klienty skoro za členy rodiny. Inu, když někam po deset let každé prázdniny jezdíte, najdete nové přátele a částečně i nový domov.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám