Hlavní obsah

Češi znovu objevují krásu i lákavou atmosféru bulharského jihu

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po původních kempech, do nichž před čtvrtstoletím jezdívaly desetitisíce Čechů, nezůstalo na pobřeží jižního Bulharska ani stopy. Místo nich tam vyrostly a dále se stavějí hotely, apartmánové domy, a když kempy, tak se vší parádou.

Foto: Profimedia.cz

Přístav Nessebar

Článek

Češi se do oněch míst po několikaleté přestávce vrátili a dnes jsou to znovu oni, kteří obsadili bulharský jih, tu nejhezčí část černomořského pobřeží.

Čeští rekreanti jezdí i do letovisek zvučných jmen jako Albena, Zlaté písky a Slunečné pobřeží, ale nejvíce jich míří do Primorska a letovisek, která se rozvíjejí dál na jih.

Baštou je Primorsko

V Primorsku, někdejší rybářské vesnici na nevelkém poloostrově, se Češi usadili už ve druhé polovině 90. let. Zapustili tam kořeny natolik, že se tam dnes snadno domluvíte česky, můžete si tam dát jak české pivo, tak třeba svíčkovou s knedlíkem.

Rozumnější je samozřejmě obědvat a večeřet v některé z domácích hospod, jichž je v Primorsku bezpočet a nabízejí vynikající lehké a snadno stravitelné letní pokrmy.

Foto: Profimedia.cz

Primorsko

Dominuje v nich zelenina, sýr a mleté maso, případně ryby a další mořské dobroty. Tím hlavním, kvůli čemu do Primorska (a přirozeně nejen tam) jezdíme, jsou pláže a moře. V Primorsku je jižní, klidná a pozvolně se svažující pláž, vhodná především pro děti (je tam pro ně i spousta atrakcí) a nepříliš zdatné plavce. Severní pláž čelí otevřenému moři a vlnám, do nichž si, zvláště při odpoledním větru, troufnou jen někteří.

Výlet do dějin

Z Primorska se jezdí na výlety. K nejhezčím patří ty do přímořských městeček Sozopol a Nesebar. Obě pamatují antické osadníky černomořského pobřeží a všechny, kteří po nich následovali. Dnešní podobu jim dalo období turecké vlády. Úzké ulice, dlážděné „kočičími hlavami“, a předsazené dřevěné balkóny a pavlače, zbytky pevnostních zdí, staré pravoslavné kostelíky.

Dovolená se vším všudy

K neopakovatelné atmosféře oněch míst přispěly i současné poměry. V Nesebaru byly před čtvrtstoletím dvě restaurace a skupiny turistů, objednané na určitou hodinu, přešlapovaly venku, než jim ta předchozí uvolnila místo.

Foto: Profimedia.cz

Dnes vám dá práci vybrat si to nejlepší místo k večeři nebo k obědu. Kde je stín, odkud je výhled na moře, kde mají největší výběr na jídelním lístku.

Našinec si v Primorsku nepřipadá jako truhlík, protože se všude domluví. Takových jako on je tam totiž většina. Nemusí se tedy bát sednout si do hospody a vybrat si z česky psaného jídelníčku, protože ceny jeho úspory rozhodně nezruinují.

Reklama

Související témata:

Související články

Za Angelikou do tuniského Sidi Bou Said

Malebné modrobílé městečko trochu připomíná řecký ostrov Santorini. Pokud se rozhlédnete pozorněji, možná zjistíte, že jste tuniský Sidi Bou Said už někde...

Malta z letadla, útesů i mořské hladiny

Malta, souostroví tvořené mohutnými skalisky ve Středozemním moři, se pyšní jedněmi z nejstarších staveb na světě a dramatickými dějinami. Nevelký ostrovní...

Výběr článků

Načítám