Hlavní obsah

Rás al-Chajma - přívětivý emirátek, kde roste druhý sedmihvězdičkový hotel světa

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pákistánský řidič mikrobusu ukrajuje kilometry skvostné dálnice, která bez sebemenších následků ustojí v létě žár přes padesát stupňů, a přitom vyšla o poznání levněji než nejdražší komunikace v Česku. Pak zčistajasna dupne na brzdu.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Rás al-Chajma je mnohem klidnější, tradičnější a původnější.

Článek

Reflektory olíznou trojici oslů loudavě přecházejících cestu. Beze spěchu, takřka nenuceně si hýkavci kráčejí za svým.

Večerní intermezzo s lichokopytníky se odehrálo na dohled Rás al-Chajma, metropole stejnojmenného státečku v severovýchodním cípu Spojených arabských emirátů. Až donedávna zůstával skryt ve stínu dvou proslulejších provincií – Abú Zabí, tolik toužícího se podobat velkoměstům ve Spojených státech, a rozhazovačného až marnotratného Dubaje.

Taxikářka Aida

Tvořilo ho hlavně ospalé městečko známé rybáři a obchodníky a pořádně do řečí se dostal vlastně jen dvakrát. Před pěti lety se tady tenkrát třiačtyřicetiletá Aida Sultánová stala první taxikářkou v celých Emirátech. Vozila zákaznice, které odmítaly nastoupit do „drožky“ s řidičem – mužem.

Podruhé o rok později smělým záměrem postavit ve spolupráci s americkou firmou Space Adventures kosmodrom pro komerční lety. Ekonomická krize však ctižádostivé plány na vzlet astronautů drží až dosud při zemi.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Rás al-Chajma má hostům co nabídnout: čisté moře, bělostné pláže a zbrusu nové hotely.

Odhadem ve dvacátém patře rozestavěného obřího komplexu poblíž resortu Al-Hamra indičtí a bangladéšští dělníci svářejí a usazují další díly ocelové konstrukce. Dole pod nimi si turisté na pláži s jemným pískem užívají slunečních paprsků a příjemného tyrkysového moře. Až budou stavbaři definitivně hotovi, druhý sedmihvězdičkový hotel na světě otevře své brány.

Stát na jiné planetě

Výjev výmluvně vypovídá, v čem spočívá kouzlo nejsevernějšího ze sedmi emirátů. Leží sice ve stejném státě jako Dubaj a Abú Zabí, ale jakoby na jiné planetě. Postrádá ohromující ultramodernu a na každém kroku do očí bijící přepych. Je mnohem klidnější, tradičnější a původnější.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Rás al-Chajma

Rás al-Chajma, zkráceně RAK (podle arabského přepisu Ras al-Khaimah), znamená v arabštině „vrchol stanu“. Pobřeží totiž lemují červený písek a skalnaté masívy. Přecházejí v nečekaně úrodnou rovinu, z níž majestátně ční ona špička plátěného obydlí – pohoří Hajár. „Kdo čeká jen písečné duny, bude překvapen, možná ohromen: v RAK nechybějí horské prameny a potůčky, žírná údolí a obdělávaná pole,“ potvrzuje Jana Dyršmídová, průvodkyně CK Firotour.

Výlet „trochu dál“ se každopádně vyplatí – písečné safari na džípech a s občerstvením v beduínském stanu dá za pravdu Antoinu de Saint-Exupérymu v tom, že každá poušť je krásná tím, že skrývá studnu. Kdo si troufne až k ománským hranicím, toho odmění příroda velebným horským tichem, šuměním vody a možná i setkáním s místními lovci, jimž na předloktích trůní vznešení orli či sokoli.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Rás al-Chajma muzeum

Stotisícovou metropoli RAK protíná most přes záliv. Ve starém městě na vás dýchne starosvětská Arábie se vším všudy: shlukem obchůdků v prašných uličkách, jednopatrovými domky v barvě pouště, kulatými strážními věžemi připomínajícími hrady z písku a chránícími město před piráty z moře i nájezdníky z pouště.

Kobereček s Hradčany

Tržiště nabízí vše, co k arabskému světu patří. Skvělé koření, látky, kosmetiku, koberce se všemožnými motivy - včetně Hradčan, vodní dýmky, šperky. Smlouvá se tu, vybírá, přebírá, při povinném handrkování o ceně odchází a zase se vrací. Nebo jen tak „na čumendě“ okukuje. „Kina v Dubaji lákají na Hollywood. U nás se hraje indický Bollywood,“ směje se prodavač Ahmed uprostřed svého království – datlí v čokoládě plněných mandlí.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Rás al-Chajma

Kdo by přece jen neodolal vábení svodů 21. století, ten si vyrazí do moderní čtvrti Al-Nakheel. Dopřeje si třeba odpočinek v arabských lázních, utratí nějaký ten dirham v obchodním centru Manar Mall a vychutná si znamenitou arabskou kávu z džezvy. Pamlsek od Ahmeda k ní přijde k chuti, to mi věřte.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Rás al-Chajma

Rady na cestu

Vízum 

Zažádejte o ně včas, alespoň týden před odletem. Většina cestovních kanceláří je za vás vybaví, cena je kolem 50 dolarů podle délky pobytu.

Jak se tam dostat

Let z Prahy do Dubaje trvá šest hodin. Pokud použijete aerolinie Emirates, můžete se těšit na služby a prostředí nejvyšší kvality. Při odbavování po příletu na letišti v Dubaji, pátém největším na světě podle počtu přepravených cestujících, počítejte se zdržením – musíte podstoupit sken duhovky.

Peníze

Jeden dirham je asi 4,78 koruny, za dolar dostanete podle aktuálního kurzu 3,67 dirhamu, za euro pět dirhamů. Ve velkých obchodních střediscích nechybějí bankomaty (Visa, MasterCard, American Expres) a banky. Ve většině obchodů, na tržištích-súkách můžete platit dolary nebo eury, ale kurz může být nevýhodný.

Doprava na místě

Nejlevnější jsou taxíky, deset kilometrů vyjde přibližně na pět dirhamů. Vyplatí se domluvit s taxikářem – většinou Indem či Pákistáncem, zda zná cestu.

Co je dobré vědět

Nefotografujte arabské ženy! Při natáčení či focení například na trhu se předem zeptejte. Opalování a koupání „nahoře bez“ se rovná koledování si o trest. Vyplatí se dodržovat předpisy – policie nebývá shovívavá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám