Hlavní obsah

Nejkrásnější jarní zahrada otevřela své brány

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fascinující podívaná nejen pro milovníky květin se každoročně naskytne návštěvníkům gigantického holandského parku Keukenhof. Milióny květin nejrůznějších barev a vůní tvoří jedno umělecké dílo vedle druhého. Dechberoucí podívanou si mohli nedočkavci vychutnat už od čtvrtka, kdy čarokrásné květinové království otevřelo své brány veřejnosti.

Článek

Otevření Keukenhofu v městečku Lisse není zdaleka událostí roku jen pro Nizozemce. Království květin obdivují odborníci i laici na celém světě. Slavnost si nenechal ujít Jeho královská výsost princ Willem-Alexander van Oranje a zúčastnil se jí i německý prezidentský pár.

Jeho přítomnost nebyla náhodou. Bettina Wulffová spolu se svým manželem Christianem totiž přijeli už ve středu zahájit 62. mezinárodní výstavu květin, jež letos nese název „Německo - země básníků a filozofů“. Jde o jakýsi hold Německu, které je nejdůležitějším exportním trhem pro květinové cibulky a také domovem největšího počtu zahraničních návštěvníků květinového parku Keukenhof. Manželka německého prezidenta pak pokřtila speciálně vyšlechtěné tulipány pojmenované po ní.

Mezi největší lákadla tak patří například kvetoucí mozaika Braniborské brány, přehlídka inspirativních zahrad s německou tématikou i speciální tématická trasa.

Dechberoucí květinový zážitek můžete absolvovat až do 20. května. Vedení Keukenhofu odhaduje, že květinové Německo v Holandsku za osm týdnů otevření parku navštíví na 800 tisíc turistů z celého světa.

V průběhu sezóny se ale kromě toho bude dít spousta krátkodobých akcí, jejichž harmonogram je uveden na stránkách parku www.keukenhof.nl. Například hned 26. a 27. března se mohou návštěvníci těšit na festival klasické hudby, od 1. do 3. dubna bude zase Keukenhof hostit tradiční holandský kostýmový festival.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Zajímavosti

Historie parku

Je neuvěřitelné, že Keukenhof byla totiž původně bylinková zahrádka ("keuken" znamená v holandštině kuchyně). Patřila holandské hraběnce Jacoby van Beyerenové (1401-1436). V roce 1840 pak zahradničtí architekti, otec a syn Zocherové (mimochodem, právě ti navrhli věhlasný Vondelpark v Amsterdamu), dali základní podobu současného parku, kterému se dnes obdivuje celý svět.

Kolik to stojí

Vstupenka vyjde dospělého na 14,5 eura, za dítě rodiče zaplatí 7 eur. Skupiny na 20 osob mají slevu.

Jak se tam dostanete

Park leží skoro na pobřeží, mezi Haarlemem a Leidenem. Nejlépe je dostupný z Amsterdamu, Haagu či Rotterdamu.

Cesta autem po dálnici přes Německo (Drážďany, Megdeburg a Hannover čítá asi 930 kilometrů).

Mnoho cestovních kanceláří pořádá do Keukenhofu speciální krátké zájezdy. Na výstavu ale lze jet i takzvaně "na otočku". Například společnost Eurolines vypravuje autobusy z Prahy, Brna a Plzně. Zpáteční jízdenka stojí necelé dva tisíce korun.

www stránky

www.keukenhof.nl

Reklama

Související témata:

Související články

Jaro v parku Keukenhof

Z nenápadného parčíku zastrčeného kdesi na holandském venkově se za dobu 60 let povedlo vytvořit park světového věhlasu, který na svou stranu strhává zájem...

Výběr článků

Načítám