Hlavní obsah

V Česku přibylo turistů, nejčastěji z Německa, Ruska a Polska

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do České republiky přijelo během letošního roku téměř o čtvrt miliónu zahraničních hostů více než loni. Vyplývá to z průzkumu Asociace cestovních kanceláří. Podle něj do Česka nejčastěji jezdí Němci, Rusové a Poláci. Podle optimistických výsledků z roku 2010 odeznívá ekonomická krize, která se nejvíce projevila v roce 2009.

Foto: Profimedia.cz

Také v krajích zaznamenali mírný nárůst v příjezdech turistů. Nejoblíbenější je tradičně Praha, Karlovarský a Jihomoravský kraj.

Článek

"Za prvních osm měsíců roku 2010 se ubytovalo v hotelech v České republice 3 806 993 zahraničních turistů, což znamená nárůst oproti loňskému roku o 241 959 hostů. Pokračuje tedy pozitivní trend mírného růstu v příjezdovém cestovním ruchu, který započal již v prvním čtvrtletí 2010," řekl Jan Papež z asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR).

Podle asociace svědčí o pozitivních výsledcích příjezdového cestovního ruchu také fakt, že z nejlepších deseti zdrojových zemí mělo šest z nich několikaprocentní nárůst v počtu příjezdů, přičemž největší nárůst zaznamenalo Rusko. Celkově se obsazení první pětky nemění.

Českou republiku nejvíce navštěvují turisté z Německa, na druhém místě turisté z Ruska, třetí pozici obsadili návštěvníci z Polska, čtvrtí jsou Britové a páté místo patří Italům.

"Ve sledovaném období je průměrná doba pobytu necelé čtyři dny, přičemž nejdéle u nás pobývali Rusové s délkou pobytu přesahující šest dní, téměř pěti dnů pobytu dosahují Němci a délku pobytu přesahující čtyři dny zaznamenáváme u turistů z Nizozemí," dodal Papež.

Také v krajích zaznamenali mírný nárůst v příjezdech turistů. Nejoblíbenější je tradičně Praha, Karlovarský kraj a kraj Jihomoravský, mírným nárůstem se také může pochlubit kraj Plzeňský.

Prognóza je slibná

Prognóza pro celkový vývoj příjezdového cestovního ruchu v tomto roce je příznivá. Do konce roku 2010 by se mohl přiblížit počet příjezdů zahraničních turistů k hranici šesti miliónů.

Podle Papeže by výsledky českého cestovního ruchu, především finanční, mohly být ještě mnohem příznivější, kdyby v cestovním ruchu spolupracovaly všechny sféry od  marketingu, přes sebevědomí v propagaci až po odstraňování administrativních bariér.

Vývoj od roku 2005

V hromadných ubytovacích zařízeních (HUZ) počet příjezdů i přenocování zahraničních turistů od roku 2005 neustále narůstal. Rekordním rokem se stal rok 2007, kdy se v HUZ ubytovalo 6 679 704 zahraničních turistů a strávili zde 20 610 186 přenocování. Jedná se o doposud nejvyšší hodnoty za celou historii.

V následujícím roce 2008 počet příjezdů do ČR spíše stagnoval. Naplno se na návštěvnosti světová ekonomická krize projevila v roce 2009, kdy byl zaznamenán propad příjezdů téměř ze všech zdrojových zemí a v počtu příjezdů jsme se dostali na nejnižší hodnotu za posledních pět let. Dosavadní výsledky za rok 2010 naznačují návrat do kladných čísel.

Z hlediska délky pobytu se mírně projevil aktuální celosvětový trend zkracování doby pobytu, který souvisí s růstem frekvencí a cílových destinací nízkonákladových leteckých dopravců. Turisté totiž zvyšují frekvenci dovolených v průběhu roku a současně tak zkracují délku svých pobytů v dané destinaci. Zatímco v roce 2005 činila průměrná délka pobytu 4,1 dne, v roce 2009 to bylo už pouze 3,9 dne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám