Hlavní obsah

Chile slaví v Praze výročí nezávislosti festivalem jídla

Novinky, Veronika Hušková, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne italská, mexická či řecká kuchyně, našinec si pod těmito pojmy okamžitě vybaví alespoň jeden pokrm. Co ale taková chilská? Pokud jen nevědoucně krčíte rameny, pak byste si neměli nechat ujít pražský Festival chilského jídla. Příležitost poznat bohaté spektrum chutí této jihoamerické země máte až do 1O. října.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Vstup na festival Chilské kuchyně v pražském hotelu Hilton

Článek

Festival chilské kuchyně pořádá chilské velvyslanectví v pražském hotelu Hilton jako oslavu dvoustého výročí nezávislosti Chile. Jihoamerická země se zde prezentuje jako zdroj kvalitních kulinářských produktů, které jí skýtá jedinečná poloha i historie. Skrze autentické chilské pokrmy se ovšem snaží přiblížit i bohaté kulturní dědictví.

Hosté festivalu se mohou těšit zejména na lahůdky z mořských plodů, čerstvého masa, zeleniny, ovoce a originálního koření, které pro ně z tradičních surovin podle tradičních receptur připraví Pablo Galvez, renomovaný šéfkuchař z chilského Hotel del Lago. Vychutnat si je mohou v Café Bistro, speciálně vyzdobeném v chilském stylu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Variace předkrmů: Královský krab s čilskou avokádovou omáčkou vlevo, Filet z lososa s bylinkami vpravo a vzadu Pstruh Escabeche,

Chilská kuchyně je velice zdravá a plná rozmanitých chutí a vůní. Její bohatost je dána historií země, a tak je v ní možné rozpoznat vliv kuchyní španělské, italské (na severu) i německé (na jihu). Nejhlubší kořeny ovšem sahají až k indiánskému kmeni Mapučů. V kuchyních chilských domácností se stále mnoho pokrmů připravuje ještě podle jejich postupů a receptur.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Ochutnávka panenských olivových olejů, kde v oblíbenosti vedl bazalkový a čistý olej.

Lahodnost chilského jídla je prý navíc poetická, a to doslova. Podle Enriquea Krausse, velvyslance Chile v ČR inspirovala hned několik básníků. "Například Pablo Neruda napsal básně hned o několika pokrmech, od mořských řas až po kuře. Součástí jedné z nich je dokonce i veršovaný recept na polévku z mořského úhoře," zmínil velvyslanec při slavnostním zahájení festivalu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Variace hlavních jídel: Jehněčí kotletky s omáčkou z fazolí Fava vlevo, Medailonek z hovězí svíčkové vpravo a Mořský okoun dole leží na fazolové kaši.

Jiný poeta Pablo de Roca zase podle něj opěvoval chilské nápoje, mezi které patří kvalitní vína nebo tradiční chilská pálenka pisco vyráběná z vinných hroznů podobně jako například grappa. Básně ale skládal i o tradičních empanadas (zapečené maso s kukuřičnou polentou), které se prý "před snězením doslova třesou štěstím".

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Variace dezertů: Vanilkový pudink ve tvaru kostky, Pěna Pisco Sour ve sklence s nožičkou a Sladké maliny v malém půllitru.

Jak inspirativní jsou doopravdy chutě Chile mohou labužníci zjistit od 5. do 10. října v restauraci Café Bistro hotelu Hilton. Za 990 korun na osobu čeká labužníky raut a neomezená konzumace tradičních chilských předkrmů, hlavních chodů, příloh a dezertů z bufetu, nealkoholické nápoje, pivo i sklenka prestižního chilského vína.

Ptáme se šéfkuchaře Pabla Galveze
Foto: archiv, Novinky

Šéfkuchař Pablo Galvez

Jak byste popsal chilskou kuchyni?

Velmi jednoduchá, má španělské kořeny a na jihu také německé a italské vlivy.

Jaké je typické chilské jídlo, které si lidé doma běžně připravují?

V létě je to pastel de choclo, humitas (kaše vařená v kukuřičných listech), v září s oslavami nezávislosti jsou to panadas (taštičky plněné masem) a v zimě potom casuelas, to jsou takové husté polévky s vepřovým i kuřecím masem.

Můžete tyto recepty popsat?

Pastel de choclo se podává v takové zapékací míse. Na spod patří kořeněné maso s cibulí, typická chilská směs, na to se dají vařená vajíčka, rozinky a olivy. Vršek se zalije choco de mais, což je kukuřice, jakoby polenta – kukuřičná kaše. A pak se to celé zapéká ve speciální dřevěné rustikální troubě.

Co z těchto tradičních pokrmů mohou návštěvníci festivalu ochutnat?

Pastel de choclo, empanadas, což jsou taštičky plněné masovou směsí, stejnou jako se dává do Pastel de choclo. A také budou moci ochutnat různé variace mořských plodů, protože ty se v Chile jedí hodně.

Jakou delikatesu by návštěvníci neměli přehlédnout a vyzkoušet?

Doporučuji všechno. Určitě lososa, ačkoli není úplně typický, tak ho hodně vyvážíme, protože se mu v Chile daří.

Jaká ingredience nesmí chybět v chilské kuchyni?

Merken, což je něco jako chili paprička. Pochází od Mapučů, původních obyvatel Chile. Upraží a usuší se a pak se drtí na zvláštním přístroji s koriandrovými semínky. Je ostré a má speciální chuť.

Objevuje se merken v pokrmu na festivalu chilské kuchyně?

Ve vepřové roládě a pebrez, což je doplněk k salátům a podává se také k masům. Připomíná pomazánku, která se dává k chlebu, když přijdete do restaurace.

Zatím jsme mluvili jen o slaných jídlech, jaké jsou chilské dezerty?

Například Mote, který je z obilí. V první nádobě se uvaří obilná zrníčka s dřevěným popelem, který jim dává skvělou chuť. Vaří se spolu s cukrem, skořicí a pomeranči, pak se vše odstaví.

V druhé nádobě se opět vaří obilná zrníčka, tentokrát však se sušenými broskvemi, skořicí a cukrem. Po uvaření se dá vše vychladit. Studené Mote se pak pije s broskvovou šťávou ze skleničky.

To zní zdravě.

Je to tradiční pokrm od Mapučů. Hodně používali dřevěné uhlí, na kterém vařili a také uvnitř pekli. Ale měli málo dezertů.  Mote je velmi letní zákusek, příjemně chladivý.

Můžeme to tu ochutnat?

Bohužel ne. Je tu ale jiný skvělý dezert, který se jmenuje pěna Pisco Sour. Pisco je alkoholický likér z hroznů. Ale lepší než grapa. Pěna se zapéká, hotová má jakoby spálenou barvu. Podává se chlazená. Je to takový zapečený pěnový dezert.

Ochutnal jste už českou kuchyni?

Měl jsem dneska guláš s knedlíkem. A chutnalo mi to.

Ochutnal jste i české pivo?

Ne, alkohol nepiju.

Máte něco jako knedlík v chilské kuchyni?

Ne, ale máme 176 druhů brambor.

Ale z brambor se také dají dělat knedlíky.

Tak to musím vyzkoušet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám