Hlavní obsah

Kempy v metropoli letos stěží přežívají

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provozovatelé kempů v metropoli zažívají o letošních prázdninách těžké časy. Pražská tábořiště jsou téměř prázdná, turisté se do nich nehrnou. Podle majitelů za to může hospodářská krize, drahý benzín i mýtné. Zahraniční turisté šetří, obsazenost v některých areálech nedosahuje ani poloviny kapacity.

Foto: Kateřina Severová, Právo

Kemp Pražačka na Žižkově nezájem lidí příliš netrápí. Těží hlavně z výborné dostupnosti do centra Prahy.

Článek

„Dříve nám před dveřmi stála fronta lidí. Museli jsme je kvůli plné kapacitě posílat jinam, to už teď neplatí,“ řekl Právu Boris Kučera, spolumajitel čtyřhvězdičkového kempu v pražských Klánovicích. Přesto má areál, který prošel před čtyřmi roky rozsáhlou rekonstrukcí, zhruba osmdesátiprocentní obsazenost. Proti loňskému roku to je však pokles.

Kempy doslova živoří

„Zvedly se ceny benzínu a řidiči s některými obytnými přívěsy musí platit na dálnici mýtné,“ uvedl důvody menšího počtu návštěvníků Kučera. Podle jeho slov si ale kemp oproti jiným tábořištím v hlavním městě vede stále ještě dobře. Má totiž dva bazény a nové sociální zařízení. Jeho slovům dává za pravdu průzkum, který mezi několika provozovateli kempů provedl deník Právo. Většina z nich doslova živoří.

„Je to špatný. Od začátku letošního roku máme o dva a půl tisíce přenocování méně. Obsazenost nedosahuje ani poloviny. Nevíme, co s tím,“ poznamenal Lukáš Němec z kempu v Dolních Chabrech v Praze 8. Polovina července a začátek srpna přitom představuje pro kempy nejvyšší sezónu, kdy je nápor turistů největší. Do pražských tábořišť nejčastěji směřují návštěvníci z Dánska, Švédska, Nizozemska a Německa.

V kempu stráví obvykle jednu až čtyři noci. Ani nedostatek klientů však provozovatele kempů nedonutil ke snižování cen za ubytování.

Za jednu noc ve stanu zaplatí zájemci zhruba od tří set do sedmi set korun. Za karavan dají o několik korun víc. Za investovanou částku pak mají v areálu možnost využít kromě sociálního vybavení i hřiště či internet zdarma. Ten je už ve většině kempů samozřejmostí.

Vybavenost tábořišť se rok od roku zlepšuje

Ačkoliv se vybavenost tábořišť rok od roku zlepšuje, kvůli hospodářské krizi se lidé snaží ušetřit, kde se dá. „Loni nebyl dopad krize tolik znát, až letos. Kapacitu máme zhruba na padesáti procentech,“ řekl Jiří Mazanec, provozovatel kempu v pražských Stodůlkách.

Nezájem návštěvníků trápí například také kemp Džbán, který i tak nedávno hostil desítky motorkářů z gangu Hells Angels.

Finanční krize dohnala rovněž hoteliéry k rapidním slevám ubytování. Někteří turisté proto raději volí tuto variantu, hotely v centru města jsou pro ně totiž oproti předešlým rokům mnohem dostupnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám