Hlavní obsah

Čarodějnice se budou upalovat na vesnicích i v Praze

Právo, Kateřina Severová, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pálení čarodějnic už dávno není spojeno pouze se zapálenými ohni, ale také s množstvím koncertů, her a soutěží. Poslední dubnový den se rozjede zábava jak ve městech, tak i na vesnicích. Na své si přijdou děti i dospělí.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Zámek ve Ctěnicích pořádá v pátek čarodějnický slet spojený s prohlídkou čarodějnické jeskyně.

Článek

Zřejmě největší oslavu jara chystá Praha 6. Tradičně se bude upalovat v pátek na Ladronce. Od 15 hodin do 22 hodin se představí loutkové divadlo, české i zahraniční kapely, vyhlášena bude také Miss čarodějnice. Magii noci umocní netradiční ohňová show. Nebude chybět ani šance opéct si buřta.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

čarodějnice

Bohatý program čeká na Pražany rovněž v jiných koutech metropole. Čarodějnický rej ožije již od 15 hodin v Praze 9 v zámeckém areálu Ctěnice.

„Malé návštěvníky potěší i vystoupení pohybového divadla, prohlídka čarodějnické jeskyně a konečně pálení a poté opékání dobrot,“ uvedla ředitelka Pražské informační služby Lucie Ramnebornová s tím, že dospělým je určen program od 19 hodin, kdy se mohou těšit třeba na vystoupení Vinořských slavíků.

Hasiči jsou klidní

Čarodějnický slet se plánuje také ve Žlutých lázních v Praze 4 nebo v rámci studentských oslav majáles v pražské Stromovce. Přestože se rozhoří desítky ohňů, hasiči nemají strach z většího nárůstu požárů.

„Lidé jsou opatrní. Počítáme tak se dvěma až třemi výjezdy,“ řekla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Ta doplnila, že loňské oslavy proběhly v metropoli v klidu.

Podobné zkušenosti mají i středočeští hasiči.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

čarodějnice

„Z našeho pohledu jsou horší novoroční oslavy. Čarodějnice si většinou lidi ohlídají. Největší problém bývá brzy po zapálení, kdy je oheň obrovský a lidi se někdy bojí, že by mohl přeskočit. Pak jsou další výjezdy až k ránu, kdy lidé oheň nedohašují,“ sdělil Právu mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan.

Kdo chce zapálit vatru, musí to hasičům včas oznámit, další je pak na organizátorech a na obecním úřadu.

Na vesnicích už rostou hranice

Stejně jako ve městě, také v prakticky každé obci Středočeského kraje se připravují na páteční pálení čarodějnic.

Na okrajích vesnic u větších měst už se hromadí suché větve ořezané v zahradách a další dřeviny. „Vždycky jsme pálili hromadu roští, co tam nanosili lidi ze zahrádek, kousek za zdejším lesíkem, ale ten už dost vyrostl a městská policie už to ohniště zrušila. Tak budeme dělat něco menšího u hřiště,“ dodala Hana Kořánová z okrajové čtvrti Mladé Boleslavi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám