Hlavní obsah

Zatopené venezuelské město Potosi se po 25 letech začalo zase vynořovat

Reuters, Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venezuelské městečko Potosi, ve kterém kdysi žilo 1 200 lidí, bylo před 25 lety zatopeno. Na jeho místě vznikla přehrada Guri s vodní elektrárnou. Vlivem dlouhodobého sucha, způsobeného fenoménem El Niňo, ale začala voda klesat a po čtvrt století tak opět spatřily světlo světa tamní domy, kostel, hřbitov i náměstí.

Článek

Roku 1985 evakuovala venezuelská vláda malé městečko Potosi a na místě vytvořila přehradu Guri s hydroelektrárnou, která zásobovala celých 68 procent země. Potosi mělo asi 1 200 obyvatel, když nad městem létala helikoptéra a vyzývala k evakuaci.

Kostelní věž vysoká 26 metrů slouží jako jeden z ukazatelů hloubky přehrady. Za poslední rok vlivem sucha klesla hladina o deset metrů, což je varovný signál pro místní elektrárnu. Další pokles by mohl ohrozit její provoz. Sucho způsobuje působení klimatického jevu El Niňo.

 El Niño 

Jev El Niño vypozorovali jihoameričtí rybáři ve vodách Tichého oceánu. Jde o zeslabování studeného oceánského Peruánského proudu a s tím související oteplení tamních vod. Rybáři jevu říkali El Niño Jesus, česky Ježíšek, protože se obvykle objevoval kolem Vánoc. Dnes se používá jen výraz El Niño.

Dopady El Niña se projevují i v atmosféře, změnami tlaku a cirkulace vzduchu. V rovníkovém Pacifiku zeslábnou východní pasáty, což posunuje srážkové oblasti směrem na východ nad oceán. Jeho působení lze detekovat prakticky na celé zeměkouli.

Reklama

Související témata:

Související články

Dubaj je tak trochu město ze sci-fi filmu

Ať přijíždíte z kteréhokoliv směru k Dubaji a před vámi se zaleskne štíhlá, více než 800 metrů vysoká věž nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa, máte pocit, že...

Výběr článků

Načítám