Hlavní obsah

Archeologové v Mexiku objevili aztécký chrám z 15. století

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozůstatky starověkého aztéckého chrámu, zasvěceného bohu větru Ehécatl-Quetzalcóatlovi, objevili mexičtí archeologové v centru hlavního města. Chrámový objekt byl postaven v letech 1486 až 1502 za vlády panovníka Ahuizotla. Podle odborníků se jedná o jednu z nejvýznamnějších staveb tehdejšího hlavního města Aztéků Tenochtitlánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Mexiku objevili aztécký chrám z 15. stoletíVideo: Reuters

 
Článek

Chrám kruhového půdorysu byl 30 metrů vysoký a v průměru měl 14 metrů. Zasvěcen byl Bohu větru. Pravděpodobně se jedná o zadní část Ethakova chrámu. Tenkrát musel mít chrám slaměnou střechu ve tvaru kužele.

Foto: Profimedia.cz

Teotihucán leží severovýchodně asi 50 kilometrů od hlavního města Mexika.

Foto: Profimedia.cz

Pyramida Měsíce a Slunce v Teotuhucánu

Archeologové věří, že chrám, který měl v průměru 14 metrů, patří mezi nejvýznamnější budovy aztécké říše. Byl vystavěn v letech 1486 až 1502, což spadá do období vlády císaře Ahuizotla v takzvaném zlatém věku Aztécké říše.

Archeologové v Mexiku zkoumají všechny historické domy v oblasti, které chtějí majitelé rekonstruovat. Právě tak narazili na aztécký chrám pod jedním z objektů v kolonii domů v centru města.

Aztékové přišli do Mexika ze severu

Do středního Mexika přišli Aztékové ze severních oblastí kolem roku 1160. Usadili se na mexické náhorní plošině Ánahuaku. Samotný název Aztecat (Aztékové) původně znamenal "obyvatel ostrova Aztlanu". Jejich druhé jméno - Mexikové - je odvozeno od jména mytického náčelníka Me-sitliho (Agávový králík) z období velkého putování kmene.

Foto: Profimedia.cz

Pyramida v Tule

Foto: Profimedia.cz

Sochy na vrcholu pyramidy

Město Tenochtitlán založili Aztékové roku 1325 na slaném jezeře Texcoco. Město prý bylo vybudováno na malém bahnitém ostrůvku, kde Aztékové spatřili orla sedícího na kaktusu (tenochtli), jak požírá hada. Tento symbol se stal i součástí dnešního mexického státního znaku. Z této legendy pramení výklad třetího jména Aztéků – Tenochkové.

Přečtěte si také
Dubaj je tak trochu sci-fiAť přijíždíte ze kteréhokoli směru k Dubaji a před vámi se zaleskne štíhlá, více než 800 metrů vysoká věž nejvyšší budovy světa, máte pocit, že jste se stali aktéry vědecko-fantastického filmu.
Více se dočtete ve Víkendu, páteční příloze deníku Právo.

Tipy na výlet v Mexiku

 1. Edzna

Bývalé zěmědělské městečko, které se stalo ekonomickým centrem se systémem zavlažování pomocí akvaduktů i vodních nádrží. Do dnešních dob se zachovalo pouze náměstí a několik budov. Mezi nimi i chrámy z mayské civilizace.

Foto: Profimedia.cz

Mayský chrám v Edzně - Edificio de los cinco pisos

2. El Castillo, hrad v Tulumu

Tulum patří mezi jedny z nejkrásnějších měst. Mezi jeho památky patří El Castilllo, čili hrad, který má strategické místo u moře a kdysi sloužil jako obrana proti nepřátelům i jako přístav nejen pro obchodníky.

Foto: Archiv , Právo

Zbytky významného mayského města v Tulumu.

FOTO: Archiv , Právo

3. Cancún

Mayská riviéra postupně rostla od severu k jihu. Nejstarším a nejznámějším letoviskem je Cancún, který vyrostl na písčité kose v polovině 70. let minulého století. Hotelové komplexy postupně zabraly dvacet kilometrů dlouhý úsek podél pobřeží, omývaného Karibským mořem. Část písečné kosy má za sebou klidnou slanou lagunu.

Foto: Profimedia.cz

Hotely v mexickém letovisku v Cancúnu

 4. Přírodní rezervace Sian Ka'an

Pokud patříte mezi obdivovatele rozličného ptactva, můžete se vydat do přírodní rezervace Sian Ka'an, která mezi mokřady ukrývá mnoho druhů ptáků. V rezervaci je možné se projet na loďce či kajaku. Navíc je možné také muškařit. 

Foto: Profimedia.cz

Rezervace Sian Ka'an

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám