Hlavní obsah

Baťův kanál prodloužil pro turisty plavební sezónu

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky rozšíření plavebních komor na vodní cestě Baťova kanálu bude hlavní plavební sezóna o měsíc delší. Letos budou otevřeny všechny plavební komory od června do srpna každý den kromě pondělí a státních svátků mezi 10. a 18. hodinou.

Článek

Zatím byly komory v plném provozu jen v červenci a srpnu. „Na základě úspěšného jednání se správcem vodního toku a po získání potřebných finančních prostředků Povodí Moravy se časy manipulace na plavebních komorách prodlouží. V měsíci červnu tak budou fungovat ve stejném rozsahu jako v měsících červenec a srpen, tedy od úterý do neděle vždy od 10 do 18 hodin,“ uvedl manažer Sdružení obcí pro rozvoj Baťova kanálu a vodní cesty na řece Moravě Jiří Durďák.

Letos bude kanál slavnostně otevřen 30. dubna v Uherském Hradišti a 1. května v Petrově a na dalších místech Baťova kanálu.

Vedlejší sezóna letos bude stejná jako minulý rok. Od pátku do neděle a o státních svátcích budou otevřené všechny komory vždy od 10 do 18 hodin.

Delší sezóna rozšiřuje možnosti všech druhů rekreačních plaveb na Baťově kanálu - zejména hausbótů, pro jejichž vícedenní plavby je „komorování“ nezbytné. Bez otevřených plavebních komor se totiž nemohou dostat na všechny úseky vodní cesty. „Právě o hausbóty je mezi lidmi obrovský zájem, nyní tak můžeme uspokojit podstatně víc zájemců,“ doplnil Durďák.

V současné době je možné si hausbót  pronajmout v několika půjčovnách u Baťova kanálu. „Jejich počet se průběžně mění – občas nějaká loď přibude, či naopak odcestuje na jinou vodní cestu nebo musí do servisu. Zhruba je jich ale nyní k dispozici kolem tří desítek,“ doplnil Durďák.

Nová cyklostezka

Během května by měl být zaveden také systém on-line rezervací hausbótů. „Systém umožní zájemcům rychlou orientaci, jestli je v jimi zvoleném termínu hausbót volný, a celkově velmi zjednoduší komunikaci s provozovatelem," uvedla ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová.

"Právě půjčování hausbótů se stává na Baťově kanále hitem a předpokládáme, že se zájem ještě zvýší tím spíš, že letos na březích kanálu bude otevřena páteřní cyklotrasa, která umožní kombinovat plavbu s výlety na kole,“ dodala Daňová.

Baťův kanál patří do pětice nejnavštěvovanějších turistických cílů na Východní Moravě. Loni měl nejúspěšnější sezónu v historii – svezlo se po něm 70 tisíc turistů, desítky tisíc dalších ho navštívily po cyklostezce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám