Hlavní obsah

Pelhřimovský masopust již posedmé ovládne město, chystá se i obžaloba prasete

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pelhřimov

Obyvatelé a návštěvníci Pelhřimova se v úterý 16. února mohou těšit na sedmý masopust, jenž se ve městě koná. Jako tradičně nebude chybět průvod i tradiční veselice, jako kdysi bývalo stínání kohouta a shazování kozla z okna radnice. Letos dojde na obžalobu prasete, které do Česka zavleklo chřipku.

Článek

"Od krutých zvyků, jako bylo před 150 lety shazování živého kozla z okna radnice, se už ve dnešní době upouští. Maškarní rej bude obohacen o podobné radovánky, letos se obžaluje prase za chřipku, kterou do českých zemí zavleklo," řekl Novinkám Miroslav Marek ze spolupořádající agentury Dobrý den.

Sraz masek je naplánován na náměstí v úterý 16. února po 15. hodině. Srocení maškar je o hodinu dříve v kulturním domě Máj, odkud průvod i s koňmi, policií a pelhřimovským Hejkalem vyrazí směrem ulice Legií a kaple Panny Marie.

Pro velké masky bude zabijačkový prejt a polévka zdarma, stejně jako bonbóny a koblížky od pekařů z Adélky pro dětské maškary v průvodu.

Maškary zažádají o vládu nad městem

Na náměstí už v době odchodu průvodu bude znít zpěv a  budou vonět čerstvě upečené masopustní koblihy. Po příchodu maškar budou jejich konšelé žádat starostu města o dočasné předání vlády nad Pelhřimovem. Představitelé města zřejmě svolí a pak nastane pozdvižení, jehož součástí bude nejen divoký tanec.

V průběhu pelhřimovského Masopustu bude zvolena nejsympatičtější, nejtradičnější, nejhezčí a nejlepší dětská maska.

Obžaloba prasete

Podle dávného obyčeje proběhne i letos obžaloba zlotřilého zvířete - viníka všeho špatného, co se v Pelhřimově odehrálo. Bude obžalováno prase, které k nám zavleklo chřipku. Improvizovaný soud vychází z historicky doloženého obřadu – shazování kozla či stínání kohouta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám