Hlavní obsah

Vinaři se dočkali, ledové víno v nabídce chybět nebude

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedlec

Je páteční ráno, pár minut před šestou hodinou a z brány areálu společnosti ZOD Sedlec ve stejnojmenné obci na Břeclavsku vyráží do vinice dva traktory s vozíky. Tímto okamžikem začala poslední letošní sklizeň hroznů ve vinařské firmě.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jen světlo traktoru muselo postačit pro sklizeň zmrzlých hroznů ledového vína.

Článek

Teploměr ukazuje devět stupňů pod nulou, všechny důležité podmínky pro uznání budoucího lahodného pití ledovým vínem jsou tedy prozatím splněny. Vyzrálost hroznů slibuje, že bude splněna i poslední podmínka, kterou je dostatečná cukernatost moštu z hroznů a sklepmistr společnosti Ctirad Králík si viditelně oddechl.

Z bobulí vytéká hustý, na cukr bohatý mošt

„Naši zákazníci jsou zvyklí, že ledové víno v nabídce máme, tak jsme čekali na mráz i v době, kdy to někteří vinaři již vzdali a hrozny posbírali. Je fakt, že se na nich nepříznivé počasí podepsalo, ale dočkali jsme se a ledové víno budeme mít i letos,“ řekl Právu.

Ve vinohradě nechali na hektarové ploše keřů révy hrozny Ryzlinku Rýnského, aby se z nich část vody přirozeně odpařila a zbytek aby v silném mrazu vymrzl na krystalky. Při lisování mrazem ztuhlých bobulí pak vytéká hustý, na cukr bohatý mošt. Ovšem je ho výrazně méně, než kolik se získá lisováním hroznů při podzimním vinobraní.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vylisováním moštu ledového vína ještě práce vinařů nekončí.

„Ta výlisnost je někde mezi patnácti až třiceti procenty. Spíš tedy méně, dvacet, až dvacet pět procent jsou průměrná čísla,“ řekl sklepmistr. Výsledkem zpracování hroznů ze zhruba hektarové vinice bylo pět set litrů moštu s až neskutečnou cukernatostí 42 stupňů. Obvyklým zpracováním se promění na víno s vysokým obsahem cukru.

Připravují také slámové víno

Vylisováním moštu ledového vína ještě práce vinařů nekončí. „Hrozny máme sice sklizeny všechny, ale zpracovány ještě všechny nejsou. Pět tun odrůdy Veltlínské zelené ještě sesychá na slámě, abychom z nich v lednu či únoru lisovali slámové víno,“ řekl Králík.

Ledové i slámové víno patří mezi pomyslné rozinky nabídky vinařů. Na obyčejné pití vzniklý nápoj není, vysoký obsah cukru pak z něj činí jen delikatesu, vhodnou na ochutnání. Navíc nízký zisk moštu z hroznů, spolu s náklady na ostrahu vinic před opeřenými i dvounohými zloději ženou cenu ledového vína vysoko.

Foto: Milan Vojtek, Právo

V ceně vína se promítá i riziko, spojené s jeho výrobou. Na hrozny, čekající ve vinici na příchod mrazu, mají spadeno zloději i špačci.

Dvoudecilitrová láhev se dá koupit za ceny, začínající na úrovni zhruba tří set korun. „Je to drahá věc, ale trh je v tomto směru stabilizovaný, dokonce se spotřeba mírně zvedá, takže je to sázka na jistotu. My ledové víno děláme od roku 2001, zatím se nám každý rok povedlo. I když třeba předloni to bylo jen se štěstím, když jsme těsně po Vánocích podchytili dva dny, kdy mrzlo,“ řekl Králík.

Na víno mají spadeno zloději i špačci

V ceně vína se promítá i riziko, spojené s jeho výrobou. Na hrozny, čekající ve vinici na příchod mrazu, mají spadeno zloději i špačci. Navíc stačí nepřízeň počasí, aby se jich zmocnila hniloba. Proto je vinaři bedlivě sledují, aby stačili reagovat. Pokud je stihnou sklidit, než je hniloba zničí, mohou získat alespoň další, vysoce ceněné víno, prodávané obvykle s označením výběr z cibéb.

Reklama

Související témata:

Související články

Vychytávky pro bezchybné koštování vína

Doba koštování vína je tady a tak pro vás máme tipy na to, jak si ho zpříjemnit. Stékající kapky po lahvi vína na ubrus vás díky nim už rozhodně trápit nebudou...

Výběr článků

Načítám