Hlavní obsah

Předvánoční Vídeň láká na adventní trhy i věhlasné výstavy

Právo, Josef Hora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adventní čas, kdy den je krátký a tma dlouhá, je téměř ideální pro návštěvu Vídně. Tak trochu návrat do vlastní historie, možnost předvánočních nákupů, věhlasné výstavy i široká paleta užitečné zábavy. A hlavně je to blízko, výlet na den.

Foto: Josef Hora, Právo

Vídeň je možné objevovat buď na vlastní pěst, nebo se svěřit do péče průvodců.

Článek

Pokud jedete do Vídně autem, vyplatí se zaparkovat hned na některém z velkých parkovišť na okraji města, najdete je lehce podle značení P+R, ideální je stanice U -Bahn v blízkosti. Proto hned konkrétní rada pro všechny, kteří přijedou do Vídně po dálnici A22 od Stockerau: přejeďte hned prvním mostem na druhý břeh Dunaje do 19. okresu Döbling, odbočte na Heiligenstadtstrasse a jste po pár stech metrech na záchytném parkovišti u nádraží Heiligenstadt s konečnou stanicí U-Bahn 4.

Foto: Josef Hora, Právo

Socha císaře Františka Josefa před galerií Albertinou

Souprava jezdící každé tři minuty vás doveze za 15 minut přímo ke slavné Opeře. Jednosměrný lístek stojí ve vídeňském metru 1,80 eura pro dospělého, dítě platí polovinu a senioři, studenti a vojáci 1,20 eura.

Viena Card se vyplatí

Procházku Vídní je pak nejlepší začít v městském informačním centru na rohu Náměstí Albertina (Albertinaplatz), což je hned za budovou Opery. Nejen že zde dostanete některé turistické informace včetně mapy města zadarmo a v češtině, ale poradí vám s nákupem případných vstupenek a také vídeňské karty. Ta vás přijde na 18,50 eura a je na ni i sleva do 210 muzeí a památek, divadel a koncertních sálů, obchodů, kaváren, restaurací a dokonce i do vinných šenků. Platí ode dne vystavení. Přiložená jízdenka na vídeňskou městskou hromadnou dopravu platí 72 hodin od označení.

Foto: Archiv, Právo

Ve Vídni mají dvě výstavy, které stojí za to vidět.

"Koupili jsme si Vienna Card, s tou můžeme tři dny jezdit městskou dopravou a je na ni spousta slev, objevujeme Vídeň pěšky a na delší vzdálenost se svezeme, většinou nám místní poradí, když ukážeme na mapě, kam chceme,“ pochvalovala si Jiřina Chmelová ze Znojma s tím, že i když ve Vídni stráví jen sobotu a neděli, vyplatí se jim to.

Pěšky, busem, tramvají

Vídeň je možné objevovat buď na vlastní pěst, nebo se svěřit do péče průvodců. Pokud zvolíte druhou možnost, je tady několik variant na výběr. Pohodlná cesta je nastoupit do některého z autobusů Hop-on-hop-off-Bus, který vás zaveze ke všem významným pamětihodnostem (lístek vám umožňuje libovolně časté nastupování a vystupování po dobu 2 dnů).

Nejkrásnější vídeňský bulvár Ringstraße, který vede kolem celého Starého Města, si můžete pohodlně prohlédnout z tramvaje Vienna Ring Tram, a to po celý rok každý den od 10 do 18 hodin. Přesný čas odjezdu tramvaje (jezdí každých 30 minut) najdete na zastávkách označených symbolem Ring Tram.

Tématické okruhy

Ve vagónech se 40 místy k sezení se vše potřebné dozvíte přes televizní obrazovky a sluchátka.

Procházky s průvodcem, tedy pěší objevitelské výpravy, nabízí například firma Wiener Stadtspaziergänge ve fixních časech a na nejrůznější témata: od Hudební světové metropole přes Secesi a přelom století či Židovskou Vídeň až po Na cestách vášně ve staré Vídni.

Procházky jsou plánované zhruba do dvou hodin, jejich denní rozpis vám dají v každém informačním městském středisku. Dopředu se na ně hlásit nemusíte, prostě přijdete na sraz.

Pestrost města poznáte na adventním trhu

A pokud máte zájem o zcela individuální procházku, objednejte si u Wiener Guides soukromého průvodce, který vás provede městem, přitom si můžete vybrat i jazyk. Ulice pestří svérázní umělci – vedle klauna stojí oživlá socha řeckého boha nebo přístavní prostitutky s výrazně zbarvenou tváří, na náměstí předvádějí své umění mladí tanečníci, kteří vybírají do klobouku a o lampu opřený houslista vyhrává Mozarta.

Na vídeňských trzích se nejlépe ukazuje pestrost města. Jako v cizině se necítíte, protože mezi stánky slyšíte češtinu na každém rohu. Ta se mísí s vídeňskou němčinou, zaslechnete výbušného Itala, zatímco vpravo se arabsky hádají dva syrští obchodníci. Zvlášť krásné jsou Adventní trhy před Vánocemi, ty nejznámější a největší se rozprostírají v kouzelném prostředí před radnicí. Při toulkách vídeňskými ulicemi o vaši pozornost soupeří hlavně kavárny a typické vídeňské šenky, kde můžete pohodlně nasávat atmosféru města.

Foto: Josef Hora, Právo

Hotel Sacher, kde upekli nejznámnější vídeňský dort, je pár metrů od Opery a Albertiny.

Mezi ty opravdu vyhlášené kavárny patří Café Sacher, místo zrodu snad nejslavnějšího evropského dortu, a Café Mozart, kde se scházela umělecká biedermeierovská Vídeň. Na obě kavárny uvidíte z ochozu Albertiny. Další klasikou je Café Landtmann. To najdete zase v „nejelegantnější kávové lokalitě Vídně“ na Ringstrasse. Ale pozor, pro jistotu si předem prohlédněte jídelní lístek, aby vás ceny nepřekvapily.

V Café Mozart zaplatíte za vídeňskou kávu 4,40 eura, stejně jako za vídeňský štrúdl. Vídeňský řízek je za 19,80 a Mozartovy párky za 11,90 eura. V Café Landtmann vám nabídnou kávové speciality jako třeba Fiakr s třešněmi za 6,50. Naštěstí jsou tu ovšem ještě šenky, slavné vídeňské heuerigen. Útulný vinný svět se stoletou tradicí.

Uvnitř městských hranic se nachází plných 700 hektarů vinic, které spoluvytvářejí ráz města a jsou oblíbeným výletním cílem. Nabízejí ryzlinky, rulandské bílé či zdejší klasickou specialitu Gemischter Satz.

Vídeň podobná Praze

"Zdejší vína jsem ochutnal a jsou výborná, vždyť v tomto kraji jsou vinaři snad odnepaměti. Čtvrtku veltlínu dostanete za dvě eura,“ říká Vlastimil Gál z Hodonína. A já jen dodávám, že v šenku Manhardt ve vídeňské čtvrti Oberlaa je střik za 1,50, pečené slepičí stehno za 3,20 a desetidekový řez výborné kmínové pečeně za 2,40.

"Vídeň je hodně podobná Praze, podobné ulice, domy, chodníky, ale i lidé a styl života. Praha je ale rychlejší a divočejší. Prý je to tím, že za Rakousko-Uherska většina peněz šla do hlavního města Vídně a Pražáci se museli hodně ohánět, aby si vydělali na živobytí,“ směje se studentka Dita Pohádková, která sem přijela s kamarády z Brna.

Impresionisté v Albertině, Munch u Leopoldů

V mrazivém počasí nabízí Vídeň možnosti, kam se schovat. Je to nepřeberné množství muzeí a výstavních síní. Dvě výstavy byste si v letošní zimní Vídni neměli rozhodně nechat ujít ani za slunečného počasí.

V mrazivém počasí nabízí Vídeň možnosti, kam se schovat. Je to nepřeberné množství muzeí a výstavních síní. Dvě výstavy byste si v letošní zimní Vídni neměli rozhodně nechat ujít ani za slunečného počasí.

Tou první je reprezentativní výstava francouzských impresionistů v galerii Albertina pár metrů za budovou Opery. Metrem se k ní dostanete linkami U1, 2 a 4. Slavnou vídeňskou galerii poznáte snadno. Na její zdi pod střechou je do dálky svítící nápis a vchod hlídá obrovská socha císaře Franze Josefa na koni. Už od 11. září jsou zde pod názvem Jak světlo přišlo na plátno k vidění přední díla Caillebotta, Cézanna, Courbeta, Degase, Gauguina, Maneta a dalších mistrů.

Podle Corinny Queisserové z tiskového oddělení Albertiny jde o čtvrtou nejúspěšnější výstavu v celých dějinách galerie.

Výstava impressionistů obsahuje kolem 200 exponátů, z toho 125 maleb a 56 originálních předmětů, spojených s jednotlivými umělci, například i Goghovu paletu či baletní střevíček z Degasovy pozůstalosti.

Otevřeno je denně 10–18 hodin, ve středu 10–21 hodin. Dospělí platí 9,50 eura, senioři 8, studenti 7 a školáci 3,50. Děti do šesti let to mají zadarmo.

Druhou výstavou, o které se ve Vídni mluví, je skoro horrorová podívaná z dílny norského malíře Edvarda Muncha. Tu najdete v muzejní vídeňské čtvrti (MuseumsQuartierWien), konkrétně v suterénu budovy Muzea Leopoldových (Leopold-Museum), která je hned za náměstím Marie Terezie, tedy nějakých pět set metrů od Albertiny. Nečekají vás ale jen Munchova díla, včetně jeho slavných obrazů Nemocné dítě nebo Výkřik, ale i díla Goyova a dalších malířů světa symbolů, melancholie a hrůzy, včetně rodáka z Litoměřic Alfreda Kubina.

Otevřeno je denně kromě úterý od 10.00 do 18.00 a ve čtvrtek až do 21.00 hod. Základní vstupné je 10 eur, důchodci platí 7,50, žáci, studenti a vojáci 6,50. Děti do sedmi let neplatí.

Rady na cestu

K nejzajímavějším vídeňským trhům patří:

Karmelitermarkt Orient ve Vídni – poblíž Starého Města

Rochusmarkt na atraktivní obchodní ulici: potraviny, ovoce, zelenina, květiny a bohatá nabídka sýrů (metro U3).

Rochusmarkt na atraktivní obchodní ulici: potraviny, ovoce, zelenina, květiny a bohatá nabídka sýrů (metro U3).

Naschmarkt poblíž budovy Secession a Divadla na Vídeňce. Tržiště nabízí směsici vídeňských a mezinárodních specialit. V sobotu se tu konají bleší trhy (metro U4: Kettenbrückengasse).

www stránky

www.wien.info/cs

www.wien.gv.at

www.leopoldmuseum.org

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám