Hlavní obsah

Deset pravidel pro zajištění bytu předtím, než odjedete na dovolenou

Novinky, Radka Hulačová, (autorka je produktovou manažerkou neživotního pojištění Kooperativy), Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Než se vydáte na vysněnou dovolenou je dobré zajistit byt či dům několika opařeními. Občas stačí jen dodržet pár drobností, které mohou ochránit váš majetek po dobu vaší nepřítomnosti. Máme pro vás deset pravidel pro byt předtím, než se vydáte na delší dovolenou.

Článek

Co se bytu či domu týče, dodržujte následující bezpečnostní opatření. Můžete tak výrazně snížit riziko, že vás navštíví zloději. Kromě kvalitního pojištění je žádoucí dodržovat některá jednoduchá pravidla:

1. Raději příliš nezveřejňujte termín svého odjezdu.

2. Nechlubte se svou finanční a majetkovou situací.

3. Před odjezdem řádně zamkněte a zkontrolujte, zda jsou okna uzavřená, vybavte vchodové dveře kvalitním bezpečnostním zámkem.

4. Nezatahujte závěsy, rolety ani žaluzie. Pro zloděje je to impuls, že v bytě nikdo není, a navíc se mu lépe krade, není-li vidět.

5. Vytvořte zdání, že je v bytě někdo přítomen. Dávejte však pozor na triky s visícím prádlem na šňůře.

6. Svěřte klíč od bytu důvěryhodnému a spolehlivému sousedovi nebo příbuznému, který bude byt pravidelně kontrolovat a vybírat poštovní schránku.

7. Uložte žebříky a jiné nástroje, které by pachatel mohl použít při vloupání do domu či bytu.

8. Uschovejte cenné věci a doklady do bezpečnostní schránky nebo domácího trezoru.

9. Zdokumentujte své cenné věci nejen formou seznamu, ale i fotografií, případně sepište výrobní čísla přístrojů. Tyto informace pomohou policii v pátrání po odcizených věcech a pojišťovnám při likvidaci pojistné události.

10. Nezapomeňte na pojištění. Pokud ho nemáte uzavřené, uzavřete ho. Pokud ho máte uzavřené déle než pět let, raději se poraďte, zda je stále dostačující.

Reklama

Související témata:

Související články

Platební karta se na dovolené v cizině hodí

Lidé, kteří cestují na dovolenou do ciziny, by rozhodně neměli doma nechat svou debetní platební kartu. Může se jim totiž výborně hodit. Nejvýhodnější je...

Výběr článků

Načítám