Hlavní obsah

Ve věži vídeňské katedrály se na jeden den otevře kavárna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Pouze na jeden den bude otevřená kavárna v jižní věži slavné vídeňské katedrály sv. Štěpána. Návštěvníci metropole si mohou objednat kávu ve výšce 72 metrů a zároveň se pokochat výhledem na město. Kavárna bude otevřena pouze 1. října v rámci oslav Dne kávy.

Článek

Věžní kavárna bude vedle oblíbeného horkého nápoje nabízet také zákusky. Její celodenní tržba půjde na dobročinné účely. Ještě předtím ale klub majitelů vídeňských kaváren, který akci pořádá, vybranou sumu ztrojnásobí, slíbili organizátoři.

Vedle nejvýše položené kavárny v centru Vídně chystají na 1. října také přednášky, čtení z kávové sedliny, hry pro děti, koncerty, kabarety a výstavy.

Káva přišla do Evropy přes Vídeň

Původ kávy leží ve staroarabském Jemenu, v přístavním městečku al-Mukha, odkud pochází arabské pojmenování quawa. Právě Jemen byl do 17. století hlavní vývozce aromatických kávových bobů.

Do Vídně se káva dostala roku 1683, kdy bylo město obléháno Turky. Tehdy voják Georg Franz Kolschitzky získal za věrné služby od císařského dvora nejen půdu do osobního vlastnictví ale také podíl na válečné kořisti, která obsahovala několik pytlů kávy. Nejdřív rakouští vojáci považovali kávu za krmivo pro velbloudy.

Císařské privilegium vařit kávu získal arménský obchodník Deodat, který v roce 1685 otevřel vůbec první kavárnu v císařské Vídni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám