Hlavní obsah

Kvůli nedostatečným srážkám jsou splavné jen velké řeky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Malé množství dešťových srážek nijak výrazněji nezvedá hladiny vodních toků. Z tohoto důvodu jsou splavné pouze velké řeky, menší řeky jsou sjízdné pouze v dolních částech, sdělil Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. Příznivci divoké vody si však mohou přijít na své při tradičních vodáckých dnech na Hamerském potoku u Jindřichova Hradce.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Příznivé podmínky jsou na horním toku Vltavy, která je zde splavná bez problémů.

Článek

Pro vodáky zůstávají příznivé podmínky na horním toku Vltavy, která je zde splavná bez problémů a zřejmě už také bez front u jezů. Pro otevřené lodě zůstávají splavné i Berounka a Otava pod Sušicí, pod některými jezy se však mohou tvořit mělčiny. Na středním a dolním toku Lužnice se už brzy očekává zlepšení podmínek, protože jihočeští rybáři se začnou připravovat na výlovy a vypouštět rybníky.

Jančar naopak vodákům nedoporučuje výlet na Sázavu pod Týncem. Podle něj se tam setkají spíše s "kamenným polem" než s proudící vodou a také pod jezy na středním toku je hodně mělčin. "Ohře se sice mírně zlepšila, ale i zde bude třeba kličkovat mezi kameny v místech peřejí. Menší toky jsou převážně bez vody," upozornil Jančar.

Na Moravě je situace podobná. Morava s téměř minimálním průtokem je splavná pod Postřelmovem až k soutoku s Dunajem, totéž platí o dolním toku Dyje pod Znojmem, v ostatních moravských řekách je vody málo.

Zklamání z nedostatku splavných toků by si vodáci mohli vynahradit na tradičních vodáckých dnech na Hamerském potoku u Jindřichova Hradce, kam zamíří lodě všech kategorií. Akce je zajímavá pro sportovce i diváky, kteří si okolí mohou projet na kole nebo vlakem po úzkokolejce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám