Hlavní obsah

Krajina v okolí Prahy ukrývá romantické údolí s mlýny, hrad i zámek

Právo, Miroslav Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Doslova pověstných pár kroků za hranicí metropole není pro turistu ani náhodou pole neorané či teritorium, které staré mapy označovaly jako híc sunt leones (zde jsou lvi). Několik příkladů si vzápětí představíme. Na repertoáru následující cesty bude hrad, zámek a romantické údolí.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Jenštejn

Článek

Tím údolím, které v závětří Prahy může neznalého až překvapit svou takřka „divokou“ přírodou, je Radotínské údolí. Podél Radotínského potoka se vypravíme ke dvěma mlýnům – vyrazíme k nim z obce Choteč.

Už z dálky je nad obcí, která se zvolna noří do údolí, vidět na vyvýšeném místě chotečský raně barokní kostel sv. Kateřiny z konce 17. století. Naše první kroky povedou právě tam. Kostel se na svém místě skutečně vyjímá, navíc je z jeho návrší pěkný výhled.

Jen co sestoupíme do obce, napojíme se na červenou turistickou značku, která nás spolu s Radotínským potokem dovede do velice krásné lokality. Na východním okraji obce je k vidění jeden z 22 mlýnů, které na potoce stávaly. Měchurovský mlýn (uvádí se také názvy Mlýn pod Chotčí či Mlýn u Veselých) patří k těm, které se dochovaly do současnosti v plné kráse.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Mlýn pod Chotčí

Má zachovalou barokní mlýnici i mlynářskou technologii z třicátých let 20. století. Občas je možné nahlédnout do jeho interiérů – jak jsme se dověděli z informačního panelu před mlýnem, letos se zde uskutečnily prohlídky mj. v květnu a ještě by měly být na programu v září a říjnu. Ovšem i pohled na exteriéry stavby stojí za to, navíc v těsné blízkosti mlýna hučí jeden z nejvyšších vodopádů Karlštejnska.

Ke Kalinovu mlýna a do Ctěnic

Pokračujeme po červené ke Kalinovu mlýnu – od Měchurovského je to k němu zhruba půldruhého kilometru. Procházka je to vcelku krátká, nenáročná, ale na dojmy bohatá. Ať už vás nadchne potok po pravici s dalšími malými vodopády, chatové osady šplhající svými stavbami až vysoko na skály, bujná vegetace travin i dřevin.

Dvorem Kalinova mlýna červená turistická stezka prochází a míří dál údolím, modrá ji protíná a chodce vede buď směrem k Ořechu, nebo na Kulivou horu. Tyto směry si ovšem necháme až na příště.

S kamerou na cestách - Okolí Prahy - Radotínské údolíVideo: Miroslav Šára, Právo

Změníme teď nejen lokalitu, ale i žánr. Na řadě je zámek Ctěnice nedaleko pražské Vinoře. Jeden ze zázraků posledních necelých dvou desetiletí.

První písemná zmínka pochází z roku 1372. V průběhu 17. století vlastnili zámek Boryňové ze Lhoty, Valdštejnové a Losyové z Losinthalu. Posledním významným rodem, který zasáhl do podoby zámku, byli Windischgrätzové.

Historie objektu začala v podobě gotické tvrze, ta se v polovině 16. století proměnila v renesanční zámek (od 18. století získal klasicistní barokní vzhled, který se dochoval dodnes). Od roku 1945 zámek, k němuž patří barokní sýpka a pozdně barokní stodoly, ostře chátral. V roce 1993 byl bezplatně převeden do majetku hlavního města Prahy. Poté byl objekt svěřen Pražské informační službě, která areál v žalostném stavu (jak dokládají fotografie jedné z expozic) pozvedla do zářivé podoby.

Areál jako celek – čili i se zámeckým parkem – působí velice příjemně. Jeho nabídku navíc násobí expozice – o dějinách Vinoře, o Habsburcích, k vidění je tu také výstava kočárů. Přijeďte se přesvědčit.

S kamerou na cestách - Okolí Prahy - CtěniceVideo: Miroslav Šára, Právo

Zhruba deset kilometrů východním směrem leží obec Jenštejn. V první polovině 14. století tu byl vystavěn hrad a i když již v roce 1608 se o něm píše jako o objektu pustém, podstatná část se dochovala do současnosti a je rovněž jedním z vítaných tipů na výlet.

Především tu zbyla dvaadvacet metrů vysoká okrouhlá věž, která nabízí pohled do nitra hradu (v 70. letech 14. století byl přestavěn pro arcibiskupa Jana z Jenštejna, na jehož busty a portréty tu narazíme) a obsahuje i kapli.

Zároveň slouží i jako výborná rozhledna. Vidět je blízký rybník, obec, která se v posledních letech viditelně rozrůstá, a za obcí zejména k severu se táhnoucí dokonalá polabská rovina.

S kamerou na cestách - Okolí Prahy - JenštějnVideo: Miroslav Šára, Právo

PŘÍŠTĚ se přesuneme o kousek ještě víc na sever. Na Labi tu leží město s nejdelším názvem v ČR – Brandýs nad Labem-Stará Boleslav. Pozoruhodné není jen rekordním názvem, ale zejména památkami. Postupně se podíváme na staroboleslavské kostely a brandýský zámek, v němž se projdeme až překvapivě rozsáhlými interiéry.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám