Hlavní obsah

Amsterdam okouzlí svéráznou architekturou i kosmopolitní atmosférou

Právo, Bohumil Brejžek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Se svými typickými kanály obklopenými úzkými nízkými domy ze sedmnáctého století je Amsterdam bezpochyby jedním z nejkouzelnějších hlavních měst Evropy. Má vše, co si návštěvník moderního velkoměsta může přát.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Svérázná architektura Amsterdamu dodává městu kouzelný nádech.

Článek

Amsterdam je městem otevřeným a kosmopolitním, v němž neplatí žádné tabu. Ulice jsou plné fotografujících turistů a že je co fotografovat – Amsterdam má zajímavou historii, která se v jeho obrazu neustále zračí.

Náměstí Dam je chybně označováno srdcem města

Většina lidí považuje za centrum náměstí Dam, přestože je zde mnoho čtvrtí, které dávají městu jedinečnou osobitost. Skutečným srdcem města je čtvrť Spui Kwartier s muzei, nejstaršími bary, trhem s květinami a obchody. Nejkrásnější je zase oblast Jordaan, v níž se všechny kanály jmenují po názvech stromů a květin. A Vondelpark, kam zavítá osm miliónů návštěvníků za rok.

Ostatně bezcílné potulování se mezi Hlavním nádražím a Vondelparkem je samo o sobě zábavou. Kontrastem ke shonu hlavních tříd jsou tichá, romantická zákoutí starého města, kanály lemované měšťanskými domy nebo oku lahodící barevná krása květinových trhů. Krásné fasády domů, prodavači tulipánů, pouliční hudebníci a davy lidí.

Město plné kanálů vodou i žije

Amsterdam je postavený na vodě a tak i žije. Na zdejších kanálech – grachtech – najdete více než dva tisíce obytných lodí a hausbótů. Kanály jsou obklopeny úzkými domy ze 17. století, všechny jsou stejně široké a hluboké a většinou i stejně vysoké, s velmi strmými schodišti. Proto mají na štítu hák, kterým se pomocí kladky do pater stěhuje velkými okny nábytek. Většina budov je památkově chráněna, takových je tam na sedm tisíc.

Z vody také město zcela jistě poznáte nejlépe. Většina projížděk trvá krátce přes hodinu a trasa vede historickým srdcem města až po moderní přístav. Nejpraktičtější je nastoupit u Hlavního nádraží, kde je nabídka nejširší. Můžete si pronajmout i šlapadlo – Canal Bike.

Ve městě je několik půjčoven, kde si ho vyzvednete, a v kterékoliv ho zase můžete vrátit. Další možností je Canal Bus – loď, která má zastávky u jednotlivých zajímavostí a ze které můžete kdykoli vystoupit a zase do ní nastoupit.

V Amsterdamu je jinak dopravním prostředkem číslo jedna kolo. Vozí se na něm nákupy, telefonuje, lidé jedou vedle sebe a povídají si. Na přechodech si proto dávejte pozor ani ne tak na auta, ale hlavně na cyklisty, střet s nimi je totiž pravděpodobnější.

Bohatství středověku se zračí v počtu muzeí

Málokteré město má tolik různých muzeí a galerií jako právě Amsterdam, což souvisí s bohatstvím země ve středověku, kdy být mecenášem umění patřilo v Holandsku k dobrému tónu ve společnosti. Skutečné umělecké klenoty najdete v Rijksmuseu, například slavnou Rembrandtovu Noční hlídku, další Mistrova díla jsou umístěna v muzeu Rembrandthuis.

FOTO: NOVINKY/Tomáš Holý

Odvážné moderní muzeum má i další slavný holandský malíř – Vincent van Gogh. Smutným mementem druhé světové války je dům Anne Frankové. O tom, že Holandsko bývalo námořní velmocí, se přesvědčíte ve Scheepvaartmuseu. Představu o životě na palubě hausbótu si zase můžete udělat při návštěvě Houseboat muzea, kde jeho provozovatel skutečně žije.

Centrum je plné hospod, hospůdek a barů. Platí to zejména o náměstích Ledseplein a Dam, jež zároveň vedle hlavního nádraží slouží za hlavní orientační místa. Zajděte si do takzvaných bruin, jednoduše zařízených podniků, kde si dávali dostaveníčko spisovatelé a intelektuálové. Nebo navštivte Haesje Cloes, nejstarší hospodu v Amsterdamu.

Chcete-li zažít opravdový kulinářský zážitek, tak je tu pro vás Fifteen, nejnovější restaurace slavného kuchaře Jamieho Olivera. Určitě si pochutnáte, jen ty ceny jsou poněkud vyšší. 

Reklama

Výběr článků

Načítám