Hlavní obsah

Do Chorvatska letos přijelo méně turistů než loni, místní hotely lákají na slevy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhřeb

Turistická sezóna v Chorvatsku letos začíná s méně návštěvníky než v loňském roce. Během prvních pěti letošních měsíců zamířilo do této země u Jaderského moře o pět procent méně turistů než loni. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na chorvatská média. Po započítání údajů za červen předpokládají turistické úřady v Chorvatsku propad dosavadní letošní návštěvnosti o 15 procent.

Foto: Olina Táborská, Právo

Loni touto dobou bylo v Chorvatsku o 15 procent turistů více.

Článek

Turismus je nejdůležitějším ekonomickým odvětvím Chorvatska a nízká turistická návštěvnost se může výrazně promítnout do hospodářských výsledků země. Některé hotely například v Dubrovníku ve snaze nalákat návštěvníky zavedly až 50procentní slevy.

Přes tisíc kilometrů dlouhé pobřeží Chorvatska loni navštívilo na devět miliónů cizinců. Třetina z nich pocházela z Německa a Rakouska. Dohromady s dvěma milióny domácích rekreantů utratili 7,4 miliardy eur (téměř 200 miliard korun).

Jestliže letošní turistická sezóna bude po ekonomické stránce zklamáním, octne se Chorvatsko ve vážných problémech při splácení zahraničního dluhu v hodnotě zhruba 40 miliard eur, podotkla DPA.   

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější turistické cíle také českých občanů. Dovolenou tam každoročně tráví 600 tisíc až 800 tisíc Čechů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám