Hlavní obsah

V Praze večer vypukne už šestý ročník muzejní noci

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 20. června večer propukne Festival Pražská muzejní noc, tradičně začíná v 19 hodin večer a končí v 1 hodinu po půlnoci. Celý festival provází mnoho akcí jako jsou filmová a divadelní představení, taneční vystoupení, přednášky, autorská čtení, diskuze, herní aktivity, prezentace unikátních či kuriózních sbírek apod.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Symbolické vstupné zaplatí jen při návštěvě Národní kulturní památky Vyšehrad a objektů Pražské informační služby.

Článek

V Praze budou moci zájemci v noci z 20. na 21. června zdarma navštívit 55 objektů osmadvaceti institucí, ve kterých bude připraven atraktivní program. Symbolické vstupné zaplatí jen při návštěvě Národní kulturní památky Vyšehrad a objektů Pražské informační služby. Přeprava návštěvníků bude zajištěna rovněž zdarma devíti speciálními autobusovými linkami s převážně bezbariérovým přístupem.

Přestupní stanicí bude Náměstí Jana Palacha

Centrálním přestupním bodem bude tradičně Náměstí Jana Palacha, na kterém bude ukončeno sedm linek. Zbylé dvě budou končit u stanic metra Letňany a Černý Most. Do půl druhé v noci bude prodloužen provoz metra, lanová dráha na Petřín bude přepravovat cestující do 01:15, přičemž cestování metrem a lanovkou bude během muzejní noci zpoplatněno běžným způsobem.

Den předem a v průběhu celé akce budou pro návštěvníky připraveny informační stany, v pátek 19. června od 12:00 do 19:00 v dolní části Václavského náměstí na Můstku, v sobotu 20. června od 10:00 do 24:00 před hlavní budovou Národního muzea a v místě centrálního přestupního bodu.

Poprvé se letos Pražské muzejní noci zúčastní Ekotechnické muzeum, Chlupáčovo muzeum, Galerie AMU, Národní divadlo, Technické a dokumentační muzeum pražské energetiky a Muzeum granátů.

Živo bude tradičně v objektech Národního muzea včetně Musaionu v letohrádku Kinských. Galerie hlavního města Prahy zpřístupní v sobotu 20. června od 19:00 do 01:00 návštěvníkům zdarma Dům U Kamenného zvonu, kde právě vystavuje své práce Jiří Anderle, Dům U Zlatého prstenu, výstavní sál ve druhém patře Městské knihovny a také Trojský zámek.

Židovské muzeum otevře stálou expozici Dějiny Židů v Čechách a na Moravě a po skončení šabatu od 22:30 do 01:00 i Maiselovu a Španělskou synagogu.

Od první ročníku se akce rozrostla

V roce 2004 přišlo vedení Národního muzea v Praze po vzoru velkých evropských měst s projektem první Pražské muzejní noci. Muzeum zůstalo otevřeno do pozdních nočních hodin a nabídlo návštěvníkům něco, co není v jeho denním programu běžné - volným vstupem počínaje a speciálními pořady konče.

Tato akce se pak rozrostla a zahrnula koncerty, divadelní a taneční představení, performance, ukázky řemesel, ochutnávky dobových jídel, soutěže pro děti i dospělé, workshopy, přednášky, videoprojekce, besedy, módní přehlídky, komentované prohlídky v dobových kostýmech, zajímavosti z muzejních zákulisí i prezentace běžně nevystavených exponátů.

K Praze se připojila další města

První Pražská muzejní noc v roce 2004 se setkala s nebývalým ohlasem návštěvníků. V roce 2005 se k Praze připojilo dalších 72 měst a přibližně stovka muzeí a galerií, kam tehdy přišlo přes 180 000 návštěvníků. Úspěch se opakoval i v dalších ročnících - loni už organizátoři zaznamenali přes 200 000 vstupů.

"Cílem je přilákat ty, kteří si v běžném životě čas na návštěvu muzea či galerie zatím ještě nenašli. Ukázat jim, že může být příjemně stráveným a dobře využitým časem pro celou rodinu," řekla výkonná ředitelka Asociace muzeí a galerií Anna Komárková.

Tipy na doprovodný program

1. Promítání filmu Bába

V Galerie AMU na Malostranském nám. 259/12, Praha 1, bude během večera promítán hraný film Bába, který záískal 1. cenu na filmovém festivalu v Cennes. režie: Zuzana Špidlová

2. Dětská střelnice

Armádní muzeum Žižkov, Památníku 2, Praha

(Vojenský historický ústav Praha)  19.00-21.00

3. Fire show Brno

Dvojice ohnivých mužíků z Brna připravila fire show u Museum Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových. U Sovových mlýnů 2, Praha 1

4. Hasičský záchranný sbor

Ukázky záchranných pomůcek z historie i současnostibudou probíhát v  Muzeu Policie České republiky mezi 19.30 – 23.00 hodinou (Ke Karlovu 453/1, Praha 2).

5. Indická noc

Tradiční jihoindický tanec bharatanátjam předvede Michal Mach v Národní galerii v Praze na Zámku Zbraslav. Na jeho vystoupení navazují pohybové dílny v Královském sálu ve 2. patře. Program začíná v 19, 19.30, 21.30 a 23.30 hodin (Bartoňova 2, Praha)

6. Instalace: Veranda

Prostor náplavky přetvoří studenti Nových médií (FF UK) a Intermédií (AVU) spolu s DJs v multimediální prostředí. Senzory a kamery nasměrované přímo na návštěvníky Muzejní noci promění Museum Kampa  ve videohru.  Nadace Jana a Medy Mládkových - Museum Kampa, U Sovových mlýnů 2, Praha 1.

7. Múzy v muzeu

Živou hudbu najdete po celou dobu konání v Uměleckoprůmyslovém muze, koncerty hudebních skupin 2+2 Sax Quartet, Mimosy a Musica grata Po celou dobu konání muzejní noci v Hlavní budově Uměleckoprůmyslového musea v ul. 17. listopadu 2, Praha.

Letos se v České republice do Festivalu muzejních nocí zapojilo 168 institucí 113 měst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám