Hlavní obsah

V Moravském krasu vznikne naučné návštěvnické centrum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blansko

Z bývalé lovecké chaty v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras brzy vznikne naučné návštěvnické centrum. Svou činnost by mělo zahájit v roce 2010. Představí nejen přírodní, ale i archeologickou a historickou jedinečnost krasu. Vytvoření centra přijde na 60 miliónů korun, řekl vedoucí správy krasu Leoš Štefka. Nyní ochranáři vybírají podobu centra.

Foto: Profimedia.cz

Macocha leží nedaleko Skalního mlýna, kde bude otevřeno nové návštěvnické centrum.

Článek

Chráněná krajinná oblast Moravský kras byla vyhlášena v roce 1956 a je druhou nejstarší takto chráněnou přírodní lokalitou Česka. Jsou v něm běžná informační střediska, hlavní centrum, které by prezentovalo kras z vědecké pohledu, ale schází.

Správa CHKO jej chce vybudovat za pomoci dotací Evropské unie v místě, kterým ročně projdou statisíce lidí. Centrum bude vytvořeno u Skalního mlýna z bývalé lovecké chaty šlechtického rodu Salmů. Skalní mlýn stojí v ústí Suchého a Pustého žlebu, v nichž jsou Punkevní a Kateřinská jeskyně. Nedaleko leží propast Macocha.

Podoba střediska bude jasná v říjnu

Ochranáři už mají na stole 12 architektonických návrhů s budoucí podobou střediska. Vítězný projekt vyberou do října. Výstavba zařízení by se měla uskutečnit v příštím roce.

V centru odborníci vysvětlí, proč je kras chráněnou oblastí. Představí přírodu lokality, její geologický vývoj, naučné stezky, speleologii, výsledky práce archeologů a zajímavá místa regionu. Středisko nabídne přednášky, promítání dokumentárních filmů a pořádat bude i výpravy do terénu v doprovodu přírodovědců.

Moravský kras je území tvořené asi 1100 jeskyněmi. Bádáním odborníků v krasu se podařilo objevit pro vědu přes sto nových druhů a poddruhů živočichů a rostlin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám