Hlavní obsah

Kopie Císařské koruny je vystavena na Karlštejně

Právo, Novinky, ČTK, Plavecký Radek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlštejn

Vzácnou kopii Císařské koruny Říše římské z 10. století, kterou na hlavě nosil i císař Karel IV., v pondělí 27. dubna v podvečer převzal kastelán hradu Karlštejn Jaromír Kubů od šperkaře Jiřího Urbana. Na hradě bude do srpna uložena v klenotnici vedle kopie svatováclavské koruny.

Foto: ČTK

Kopie Císařské koruny od šperkaře Jiřího Urbana bude uložena na hradě Karlštejně do srpna.

Článek

Kopie koruny váží 2,08 kilogramu, což je téměř o 1,5 kilogramu méně, než váží originál uložený ve Vídni.

"Je vyrobena z ryzího stříbra, pozlacena je dvaceti gramy ryzího zlata a je na ní asi 1200 kamenů a perel," vyčíslil její tvůrce, turnovský šperkař Jiří Urban.

Zhruba do srpna bude koruna uložena v klenotnici vedle kopie svatováclavské koruny, s výjimkou 23. května, kdy bude prezentována při Dni otevřených dveří v Jezuitské koleji v Kutné Hoře. Až budou připraveny prostory v Husově ulici, přestěhuje se do nich.

Koruna měla být podle původních plánů na Karlštejně vystavena trvale a divadelní atrapa tohoto klenotu jednou do roka přepravována z Prahy na hrad během dvoudenní akce Královský průvod. Hejtmanství uspořádalo dva ročníky této akce, současné vedení v tom ale nechce pokračovat. Obce podél Berounky nicméně třetí ročník akce chystají, bude mít ale už skromnější podobu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám