Hlavní obsah

Litoměřice chtějí opravit a zpřístupnit nacistickou podzemní továrnu

Litoměřice

Město Litoměřice chce seznámit světovou veřejnost s bývalou nacistickou podzemní továrnou Richard a sehnat tak peníze na její zpřístupnění. Krátký dokumentární film o továrně hodlá promítnout účastníkům mezinárodní konference o holokaustu, která má na závěr českého předsednictví Evropské unii vyvrcholit v červnu v Terezíně.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Litoměřice

Článek

Snahou města Litoměřice je zrekonstruovat část podzemních chodeb, kde při výrobě součástek do tanků nalezlo na konci druhé světové války smrt více než 4000 lidí, a vytvořit v nich novou prohlídkovou trasu. Informovala o tom Eva Břeňová, která mediálně zastupuje litoměřickou radnici.

Pomník obětem, které zahynuly na stavbě podzemních továrních objektů Richard I a II v Litoměřicích.

FOTO: pro Novinky Karel Zábrodský

Promítnutím dokumentu chtějí Litoměřice vyvolat zájem ostatních zemí, protože na úpravu továrny za stovky miliónů korun město nemá prostředky. "S ohledem na fakt, že v nacistické továrně u Litoměřic umírali hlavně vězni terezínského ghetta, kteří byli různých národností, mohlo by na projektu participovat více národů," řekl litoměřický místostarosta Jaroslav Tvrdík.

Filmový dokument od Davida Cysaře

Filmový dokument, který pro Litoměřice natáčí spolupracovník České televize David Cysař, má nabídnout vizualizaci toho, jak by prohlídková trasa včetně expozic mohla vypadat. Bude obsahovat i archivní dokumenty o továrně uložené v Památníku Terezín.

Litoměřice ve snaze podporuje vicepremiér a senátor za Litoměřicko Alexandr Vondra. Prostřednictvím konference chce obrátit pozornost světa i na Terezín, který má stále problémy způsobené odchodem armády v 90. letech.

Okolí pomníku obětí, které zahynuly na stavbě podzemních továrních objektů Richard v Litoměřicích.

FOTO: pro Novinky Karel Zábrodský

V podzemní továrně Richard v Litoměřicích ze za druhé světové války vyráběly především motory do německých tanků. V současné době jsou chodby továrny Richard nepřístupné, v části z nich je umístěno úložiště radioaktivního odpadu.

Dopravní chodba úložiště Richard blízko Litoměřic

FOTO: SÚRAO - Správa úložišť radioaktivních odpadů

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám